Belföld

Mit lehet idén télen csinálni Budapesten? (x)

énbudapestem
énbudapestem
Nincs karácsonyi vásár (pontosabban van, csak az internetre költözött), nem lehet beülni kávézóba, étterembe.

Nem lehet színházba vagy moziba menni, zárva vannak a fürdők, haza kell érni este nyolcra. Ráadásul hideg is van. Mégis: késő délután, kora este egyre többen sétálnak a városban, hétvégente tele vannak a parkok és a budapesti kirándulóhelyek.

Egyszerűen hiányzik nekünk a város, jó benne lenni, jó látni és hallani a többi embert az utcán. Tőlünk, a sétáló, villamosozó, bicikliző, autózó, vagy épp ablakban nézelődő emberektől lesz élő a város.

A mostani helyzet minden nehézsége mellett is jó alkalmat ad arra, hogy friss szemmel nézzünk rá Budapestre. Ehhez nagyon jó eszköz, ha kiválasztva egy útvonalat, egyszerűen gyalogosan nekivágunk a város felfedezésének. Ez most az egyik legbiztonságosabb szórakozás, és lényegesen egészségesebb is, mint az ágyban fekve nézni a századik sorozatot.

Azon is érdemes gondolkodni, hogy mi lesz akkor, amikor majd újra mehetünk végre az Állatkertbe, fürdőkbe, színházakba, mindenhova. Ha budapesti intézményekből választunk ajándékot, az nekik is segítség, és a Budapest-hiányunkon is tudnak enyhíteni.

De az egyik legfontosabb, hogy ez az időszak arra is alkalmas, hogy mindannyian picit várostervezővé váljunk, és ilyen szemmel (is) járjuk az utcákat. Nincsenek turisták, mi is máshogy használjuk a várost, mint korábban. Lettek új problémák, de lettek új megoldások is, egyre több lehetőség nyílik arra, hogy mi magunk is közvetlenül beleszóljunk a jövő alakulásába. És miért ne tennénk? Ez a város vesz minket körbe minden nap. A miénk is, rólunk is kell, hogy szóljon.

én budapestem

Vásár nélkül is izgalmas a Vörösmarty tér. fotó: Soós Bertalan

Csak pár aktuális példa: 

●     December 31-ig lehet ötleteket küldeni Budapest részvételi költségvetéséhez. Tavasszal majd ezek közül lehet kiválasztani azokat, amelyek megvalósítására 1 milliárd forintot fordít a Főváros.

●     Elkezdődött a közös gondolkodás Budapest legnagyobb közparkjának, a Népligetnek a jövőjéről. Legyen benne kilátó? Több fa, vagy több rét kell? Mitől lehetne vonzóbb?

●     Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a válaszok elsüllyednek egy feneketlen fiókban:  mindenki elolvashatja például, hogy milyen eredmények születtek a Nagykörúttal kapcsolatban, a tervezők pedig ezt is figyelembe véve folytatják a munkát.

én budapestem

Szív a Batthyány téren. Fotó: Bódis Krisztián

Minden fenti példa megtalálható az enbudapestem.hu oldalon, ahol olvasnivaló is van azoknak, akik budapesti programokat, híreket keresnek, vagy szeretnék megérteni, hogyan működik, merre halad az az összetett, nagyon sokszínű rendszer, amit Budapestnek hívunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik