Belföld

2,5 milliárdos áfacsalás gyanújával tartóztattak le öt embert

A bűnszervezetet még 2016-ban hozták létre őrző-védő tevékenységet folytató cégek adóelkerülésére.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatti nyomozásban az ügyészség indítványa alapján letartóztatták a vezetéssel és a szintek irányításával gyanúsított három férfit és két nőt – közölték csütörtökön.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi vezetésével 2016-ban létrejött egy bűnszervezet, amelyben személybiztonsági (őrző-védő) tevékenységet folytató cégek adóelkerülésére többszintű céghálót és számlázási láncot építettek ki. Ennek segítségével az érintettek – cégenként – 4,9-től 873 millió forintig terjedő, összesen több, mint 2,5 milliárd vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói nagyszabású akció keretében felszámolták a szervezett elkövetést és több tucat személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A Fővárosi Főügyészség indítványt tett a vezetéssel és a szintek irányításával gyanúsított három férfi és két nő letartóztatására. Az ügyészi álláspont szerint a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén csalárdul befolyásolhatnák a bizonyítást és lehetőségük lenne újabb, hasonló jellegű bűncselekményt elkövetni.

Az indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírái az öt személyt letartóztatták, és a bűnszervezet vezetésével gyanúsított védője által felajánlott 5 millió forintos óvadékot elutasították. A végzések nem véglegesek. A döntések ellen a gyanúsítottak és a védőik fellebbeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik