Belföld

Újabb kínos kérdés Novák Katalinhoz a videójáról

Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin / Facebook
Az egykeresős családmodell realitásáról vár választ tőle Ungár Péter.

Novák Katalintól mostanra már tudjuk, hogy kiforgatták a szavait, a nagy vihart kavart videójában nem arra gondolt, hogy elfogadható, ha ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kap egy nő. Mivel a jelek szerint nem teljesen egyértelműen kommunikálta a gondolatait, a biztonság kedvéért Ungár Péter (LMP) rákérdezett, a családokért felelős tárca nélküli miniszterként valóban reálisnak tartja-e az egykeresős családmodellt.

Videója másik tételmondata szerint ugyanis a miniszter életvezetési tanácsként azt mondta, hogy egy nő

ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon vagy azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként, úgy hogy »csak« a családjának él.

Mivel Magyarországon az egykeresős családmodell kockázatos az átlagemberek számára, és az is komoly gondot okoz, ha egy kereső pedagógus csak 60%-os táppénzt kap, Ungár Péter megkérdezte a minisztert, szerinte

  • a magyar társadalomban milyen arányban találhatóak olyan családok, ahol egy ember el tudja tartani partnerét és három gyermekét,
  • Magyarországon az egykeresős családmodell realitás-e a társadalom többségének?

Ungár Péter Facebook-oldalán egyébként megválaszolta kérdéseit. Azt írta Novák Katalin videójáról, súlyos problémának tartja, hogy az Orbán-kormány családpolitikája a valóságtól elrugaszkodott, a miniszter mondata is azt bizonyítja, nem igazán veszi tudomásul, az egykeresős családmodell a legtöbbeknek álom, a munka gazdasági kényszer, nem személyes kiteljesedés.

A jelenlegi magyar bérszínvonalon mennyi a realitása az egykeresős nagycsaládnak? Nagyjából semmi.

Ungár jelezte azt is, tavaly a gyermekek 39%-a született házasságon kívül. Ők pont ugyanannyit érdemelnek, mint a házasságban született gyerekek, de róluk nem beszélt a miniszter, noha az államnak az a feladata, hogy minden születendő gyereket támogasson, és nem az, hogy tanítsa az embereket, hogy kell élni.

Kapcsolódó
A dolgozó nők kiakadtak Novák Katalin üzenetén
A MASZSZ Nőtagozata azonnali bocsánatkérésre szólította fel a minisztert. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik