Belföld

Bekapcsolva felejtette a mikrofont, lebukott a vezetőválasztás befolyásolásával a főigazgató

Cseke Csilla / MTI
Cseke Csilla / MTI
Abszurd módon alakult az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) belső vizsgálata, amit a Természettudományi Kutatóközpont egyik intézetének igazgatóválasztása ügyében folytattak le Maróth Miklós elnök vezetésével. A Természettudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója bekapcsolva felejtette a mikrofonját, ezért a pályázók meghallgatása miatt összehívott online konferencia résztvevői is hallhatták, ahogy felhívta az egyik igazgatójelöltet, és kioktatta arról, mire kell majd figyelnie. Bár az összejátszásnak sok tanúja volt, a vizsgálat arra jutott, hogy a kutatóközpontnak nincs etikai szabályzata, ezért etikai eljárás sem indítható az érintettek ellen.

A 9,5 milliárd forintos beruházással létrehozott Természettudományi Kutatóközpont az akadémiai kutatóhálózat átszervezéséig a Magyar Tudományos Akadémia zászlóshajójának számított. Öt különálló intézetével és több száz kutatójával ma is az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) egyik legnagyobb intézménye.

Az öt intézet egyikében, a TTK Szerves Kémiai Intézetben közelmúltban lejárt az igazgató mandátuma, ezért a posztra pályázatot írtak ki. Ketten jelentkeztek: Soós Tibor, az eddigi igazgató, és Keserű György Miklós, aki korábban szintén megfordult az igazgatói székben, sőt a Természettudományi Kutatóközpont 2013-as megnyitása utáni – egy pénzügyileg meglehetősen sikertelen időszakban – főigazgatóként is működött.

A koronavírus-járvány miatt intézeti szintű személyes meghallgatást nem lehetett összehívni, ezért a két aspiránsnak szűkebb körben, egy online Teams-konferencián kellett kifejtenie, hogy milyen tervekkel indult a pályázaton. Az online meghallgatást Buday László, a Természettudományi Központ jelenlegi megbízott főigazgatója (kiemelt képünkön) szervezte meg, a hallgatóság pedig a Szerves Kémiai Intézetben tevékenykedő kutatócsoportok vezetőiből állt.

A november 9-én megtartott meghallgatáson Soós Tibor került sorra elsőként. Miután felvázolta programját és válaszolt a feltett kérdésekre, Buday László szünetet rendelt el.

Az ezt követően zajló eseményeket az ELKH elnökének küldött levélből ismerte meg a 24.hu. Ebben a konferenciabeszélgetés résztvevői arra kérik Maróth Miklóst, hogy indítson etikai vizsgálatot, mert egyértelműnek látják, hogy a megbízott főigazgató a színfalak mögött összejátszott Keserű György Miklóssal.

Soós Tibor meghallgatása után szünet következett, mely során a főigazgató telefonon felhívta Keserű György Miklóst, és jelezte neki, hogy készüljön fel egy, a zárt meghallgatáson feltett fontos kérdésre, valamint ismertette Soós Tibor ugyanerre a kérdésre adott válaszát is. Buday László ezt követően vette észre, hogy a kameráját és a mikrofonját a szünet idejére sem kapcsolta ki

– olvasható a birtokunkba került levélben.

MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának (MTA TTK) épülete a főváros XI. kerületében.

Információink szerint Maróth december 4-én küldött választ a Természettudományi Kutatóközpontnak. A vizsgálat megállapította, hogy a megbízott főigazgató magatartása etikátlan lehetett, ám etika eljárást mégsem lehet indítani az ügyben.

A 24.hu megkereste az ELKH központi titkárságát, ahol kérdésünkre elismerték, hogy vizsgálat igazolta a csoportvezetők állítását:

A megbízott főigazgató és az egyik pályázó között olyan magántelefon-beszélgetés folyt, amely egyenlőtlen feltételeket is teremthetett a pályázók között.

A vizsgálat ugyanakkor megállapította – írta az ELKH-titkárság –, hogy a Természettudományi Kutatóközpontnak nem volt saját etikai szabályzata, amelynek alapján etikai eljárás indítható lett volna. (Az ELKH Titkárságnak ugyan van etikai szabályzata, de az nem terjed ki a kutatóhálózat intézményeire.) Az ELKH ezért annyit tehetett, hogy utasította a TTK vezetését: haladéktalanul készítse el saját etikai szabályzatát, és javasolta az igazgatói álláspályázat megismétlését. Az eset kapcsán az ELKH minden kutatóhelynél kezdeményezi az intézményi etikai szabályzatok soron kívüli felülvizsgálatát, megújítását.

Buday László megbízott főigazgató egyébként az MTA rendes tagja, Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész, az MTA levelező tagja. Keserű gyógyszerkémiai kutatócsoportja március elején bekapcsolódott a Magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport tevékenységébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik