Belföld

Döntött a Kúria a főbérlőjüket halálra rugdosó nyíregyházi gyilkosok ügyében

24.hu/Marjai János
24.hu/Marjai János

Tizenhét, illetve tizenkét év fegyházra súlyosította a Kúria annak a két férfinak a büntetését, akik 2015 májusában halálra rugdosták a főbérlőjüket azért, mert az élettársa védelmére kelt – közölte megkeresésünkre a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

Sz. Zs. albérlőként költözött be a későbbi áldozat nyíregyházi lakásába, míg bűntársa, Sz. S.  a főbérlő gyermekkori barátja volt. A két elkövető csak hébe-hóba dolgozott és alkoholista életmódot folytatott, de ugyanez a szemlélet jellemezte a bántalmazásban meghalt főbérlőt, valamint a barátnőjét is.

Az ominózus napon több liter bort megittak, majd összevesztek. Sz. Zs. ököllel megütötte a főbérlő élettársát, aki hanyatt esett. Amikor felállt, cinkostársa szintén ütni-verni kezdte. A főbérlő látva, hogy az élettársát bántalmazzák, védelmére kelt, ekkor a két elkövető ütni-verni kezdte, majd rugdosni kezdték a fejét, mellkasát és a nyakát.

Időközben a főbérlő párja a fürdőszobába menekült, bezárkózott és telefonon értesítette a rendőrséget, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és a két férfit őrizetbe vették.  A szállásadó a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a gyors orvosi ellátás ellenére is rövid időn belül elhalálozott.

Az orvos szakértők 17 erőbehatást találtak az áldozaton. A fürdőszobába menekülő élettársat nyolc napon túl gyógyuló sérülések érték, eltört a bordája és komoly zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A két férfi csak részbeni beismerő vallomást tett a történtek után. A kisebb bántalmazásokat elismerték, de a tragédiáért mind a ketten a másikat tették felellőssé. Azt állították, hogy a cinkostársuk okozta azokat a sérüléseket, amelyekbe belehalt a főbérlő.  Sz. Zs-t 20 év fegyházra, míg a cinkostársát 10 év fegyházra ítélte a törvényszék.

Az ítélőtábla azonban jelentősen enyhítette a büntetésüket. Sz. Zs. 15, míg bűntársa 9 évet kapott azért, mert a tábla szerint a súlyosabb minősítéshez szükséges rendkívüli brutalitás nem volt megállapítható. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azonban nem nyugodott bele a döntésbe és a Kúria elé vitte az ügyet téves jogi megítélés miatt.

Álláspontjuk szerint ugyanis akkor is megállapítható a különös kegyetlenség, ha az elkövető eszköz igénybevétele nélkül, puszta kézzel, agyonveréssel, rúgással vagy taposással öli meg az áldozatát. A fellebbviteli főügyészség rendkívüli perorvoslati kérelmében a bűncselekmény minősítésének megváltoztatását, és az elkövetők büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta.

A Kúria alaposnak találta a felülvizsgálati indítványt. Ítéletében kifejtette, hogy az ítélőtábla álláspontjával szemben egy földön fekvő, védekezésre képtelen, részben már eszméletlen sértett kitartó, nagyszámú súlyos sérülést okozó, hosszadalmas ütlegelése, rugdosása, megtaposása olyan kirívóan brutális, embertelen elkövetési mód, ami túlmutat az emberélet kioltásával szükségképpen együtt járó kegyetlenségen.  Emiatt 17, illetve 12 év fegyházra ítélte az elkövetőket különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik