Belföld

A Kórházszövetség elnöke szerint nagyobb lehetne az örömfaktor az orvosi béremelések kapcsán

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

A magam részéről úgy gondolom, sokkal nagyobb lehetne az örömfaktor. Ez a béremelés nagyon markáns és nagyon jókor jött

– nyilatkozta az egészségügyi jogállásról szóló sokat vitatott törvényről növekedés.hu-nak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea hozzátette, érthető a szakdolgozók rossz szájíze, hiszen a már korábban elindult bérrendezésük nem ennyire jelentős, és ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, hiszen nélkülük nincs egészségügy.

Arra a felvetésre, hogy ápolók mennyire hálásak  a kórházakba a dolgozók terhelésének csökkentésére kivezényelt katonáknak, az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója azt mondta, „tényleg nagyon sokat segítenek”:

Hallottam olyan híreket, hogy a katonákat cserélni fogják, mi azonban örülnénk, ha maradnának, hiszen nagyon fontos a helyismeret, a folyamatok átlátása. Jó lenne, ha nem kellene elölről kezdeni az ismerkedést és az oktatást, és erre feleslegesen lekötni energiákat.

Ficzere Andrea szólt arról is, hogy több okból is veszélyes helyzetet teremthet az, hogy a törvény értelmében jelentősen korlátozzák az orvosok és az ápolók másodállás-vállalását. Elmondta, minden kórházigazgató aggódik, hogy a magánszolgáltatók nagyobb fizetésekkel, a többes munkavállalás lehetőségével és kisebb munkateherrel csábítják magukhoz az egészségügyi dolgozókat.

De korántsem a magán- és a közellátás érdekellentétéről van itt szó. Jelenleg a többes jogviszony biztosítja például, hogy az egyik kórház traumatológusa egy másik kórházban vállaljon ügyeletet, vagy, hogy egy fül-orr-gégész egy külső szakrendelőben dolgozzon. Ha ez megszűnik, egy sor kórházi osztály, illetve szakrendelés működése kerül veszélybe

– mutatott rá a kórházvezető, hozzátéve, a márciusban hatályba lépő egészségügyi törvény miatt továbbra is jogos az az aggodalom, hogy sok egészségügyi dolgozó nem írja alá munkaszerződését és felmond.

Annak kapcsán, hogy felmerült, a nőgyógyászoknak felmentést kapnak az összeférhetetlenségi szabály alól, Ficzere Andrea azt mondta, nem lenne szerencsés bármilyen szakmát kiemelni, mivel félő, hogy a kivételezés feszültségeket generálna az egyes területek képviselői között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik