Belföld

Meghalt egy mosonmagyaróvári munkás, amikor rádőltek a többmázsás gabonazsákok

Felmentette a Győri Törvényszék azt a korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt üzemvezetőt, akinek irányítása alatt több mázsás zsákok zuhantak az egyik alkalmazottra az egyik mosonmagyaróvári üzemcsarnokban.

Az üzemvezető irányítása alatt állt a tragikus balesetet szenvedő targoncavezető. A csarnok mellett raklapokon, tömbös formában, két sorban tárolták azokat a 600-1000 kg közötti súlyú big-bag zsákokat, amelyekben megtisztított köles volt, és amely zsákok közül három is az alkalmazottra borult.

Ez a nagy erejű, tompa erőbehatás pedig a targoncás halálát okozta. Az elsőfokú bíróság 1 év 10 hónap felfüggesztettre ítélte az üzemvezetőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Az elsőfokú bíróság azért állapította meg a üzemvezető felelősségét, mert munkaköri leírása tartalmazta, hogy feladatát képezi a munkavégzés során észlelt hiányosságok feltárása, a biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósítása, és bár a targoncásnak a baleset napján a zsákok közelében nem volt munkafeladata, a felettese nem tett semmit az instabillá vált zsákok tárolásában rejlő veszélyforrás megszüntetése és a baleset elkerülése érdekében.

A Győri Törvényszék másodfokú bíróságként eljárva ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett az elsőfokú eljárásban beszerzett szakértői vélemények értékelésével, hogy a baleset kizárólag akkor lett volna megakadályozható, amennyiben az üzemben nem két sorban tárolják a zsákokat, ami, bár nem szabálytalan tárolási mód, de már önmagában is veszélyforrást jelent, hanem a zsákok lecsúszása, ledőlése megakadályozása érdekében piramis alakzatban.

Mivel a balesetet okozó rakat szélein tárolt zsákok ledőlése, lezuhanása nem minden esetben látható előre, az történhetett akár hirtelen, váratlanul, néhány másodperc alatt is. Az üzemvezető már nem volt műszakban a baleset bekövetkeztekor, és a törvényszék szerint nem tehető felellőssé a véletlenszerűen bekövetkezett balesetért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik