Belföld

Letesztelték az összes hajléktalant Győrben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csaknem háromszáz fedél nélküli embert vizsgáltak meg, s találtak közöttük tünet nélküli fertőzötteket is.

Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa lapunknak elmondta, a hajléktalanok különösen kiszolgáltatottak a Covid-19 vírusnak, ám nincs pénzük arra, hogy a magánszolgáltatóknál igénybe vehető teszteket megfizessék. Ezért gondoltak arra, hogy intézményük orvosai, ápolói, mentősei kivonulnak a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat egyik telephelyére, s ott  minden olyan hajléktalant ingyen megvizsgálnak, aki igénybe veszi a szálló, a nappali melegedő vagy a népkonyha szolgáltatásait. Azokat sem küldték el, akik a szervezett szolgáltatások egyik formáját sem fogadják el, hanem az utcán saját maguk próbálnak meg gondoskodni túlélésükről.

A főigazgató főorvos szerint a kétszáznál több embert befogadó szállóban – ahol márciustól betartották a karantén szigorú szabályait – összesen két fertőzöttre bukkantak. A sokkal kisebb létszámú nappali melegedőben három beteget szűrtek ki.

Sütő Csaba, a segítő szolgálat vezetője szerint az érintettek önként vállalták a teszteléseket.  Elmondta: a szolgáltató szakembereit, a hajléktalanokkal foglalkozó munkatársakat időnként állami pénzből tesztelik, de legalább ennyire fontos a fedél nélküliek vizsgálata is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik