Belföld

„A láncoknak, amik eddig a szégyen rabságában tartottak, ezzel vége” – Orosz Bernadett kapta a TASZ idei díját

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) másodszor adta át a SZABAD-díjakat. A szakmai díjat egy olyan embernek ítélte a zsűri, aki egy súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan. Orosz Bernadett Facebook-bejegyzésben számolt be bántalmazásáról még 2019-ben, miután akkori élettársa brutálisan megverte őt.

Orosz Bernadett szerint azok a nők is elismerést nyertek a díjjal, akikben az ő kiállása tartotta a lelket és a reményt.

A láncoknak, amik eddig a szégyen rabságában tartottak, ezzel vége

– mondta.

Horváth Dorka a BOOKR Kids különdíját, 700 oktatási célú interaktív digitális könyvet és könyvcsomagot ajánlott fel Kovácsné dr. Nagy Emesének, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatójának, akinek vezetése alatt olyan integrációs programot valósítottak meg, melynek köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek sikeresen együttműködve, eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal. Kovácsné dr. Nagy Emese a pedagógusok, szülők és gyerekek alkotta csapata nevében köszönte meg a jelölést és az elismerést, mellyel a társadalom fejlődéséért végzett munkájukat díjazták.

A legtöbb közönségszavazatért járó díjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta. Gulyás szerint küldetésük az, hogy erősítsék a rendszerkritikus nyilvánosságot Magyarországon, az ő személyes célja pedig egy olyan társadalom megerősítése, amelyben mindenki politizálhat. A közönség elismerését megilletődve fogadták, azt az aktivista-műsorvezető komoly felelősségnek is tartja, amelyhez igyekeznek méltók maradni.

Az idei SZABAD-díj jelöltjei voltak a díjazottakon kívül: Lakatos Attila, aki fellép az ellen, hogy indokolatlanul igazoltatnak állampolgárokat a bőrszínük miatt; Tasi Roland faápoló, aki a nyilvánossághoz fordult, amikor egy építkezés miatt egy platánt akartak kivágatni vele; Kunetz Zsombor orvos, aki a tisztességes egészségügyért küzd, melyben a betegek, az orvosok és az ápolók sem vesztesek; Benkő Balázs, aki polgárőrként járult hozzá, hogy egy hajléktalan ember segítséget kapjon; L. László János, aki a Nyomtass te is! mozgalommal segíti, hogy a valódi hírek mindenkihez eljussanak; valamint a Fridays For Future Magyarország aktivistái, akik a klíma- és ökológiai válság elleni cselekvést akarják kikényszeríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik