Szigetváry Zsolt / MTI
Belföld koronavírus

A felső tízezerre szolidaritási járványadót vetne ki a Párbeszéd

A félmilliárd forintot meghaladó vagyonnal rendelkezőket érintené.

Tordai Bence törvényjavaslata szerint a szolidaritási járványadót  az fizetné, aki Magyarországon életvitelszerűen él és „a vagyona meghaladja az ötszázmillió forintot”. Az előterjesztés pontosan felsorolja, mi minden számít adóköteles vagyonelemnek, mi mentesülhet az adó alól.

A javaslat szerint eltérő mérték szerint adóznának az állammal üzletelők. Az adót először a törvény kihirdetését követő 30. napig kellene befizetni, az adófizetési kötelezettség az adóalanyt pedig abban az évben terhelné utoljára, amelyben a veszélyhelyzet megszűnik. A bevételt a járvány elleni védekezésre, az azt kísérő társadalmi, gazdasági károk enyhítésére, a válságkezelő alapjövedelem bevezetésére kellene fordítani. Az Orbán-kormány a szolidaritási járványadó részletszabályait rendeletben állapítaná meg.

A Párbeszéd képviselője törvényjavaslatát azzal indokolta, hogy az
utóbbi években egyre nagyobbak lettek a jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek, amit most különösen kiélez a koronavírus okozta járványhelyzet és annak gazdasági következményei.

Miközben sokszázezren veszítik el munkájukat, kerülnek létbizonytalanságba a válság miatt, az elmúlt évtized nyertesei nem veszik ki részüket az igazságos teherviselésből.

Az ellenzéki politikus szerint a 100 leggazdagabb magyar vagyona 2010 és 2019 között szinte megnégyszereződött, a társadalom pedig elvárja, hogy mindenki igazságosan, lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a járvány elleni védekezéshez, a társadalmi, gazdasági károk csillapításához.

Fontos, hogy nem minden szupergazdag korrupt – viszont minden nagyban játszó, az Orbán-kormány támogatását élvező korrupt oligarcha szupergazdag! Utóbbiakból egyre több van.

Aki a tehetségének és szorgalmának köszönhetően gazdagodott meg, az sem csak magának köszönhet mindent, ezért méltányos, ha ő is visszaad valamit a közösségnek.

A Párbeszéd szükségesnek tartja, hogy a NER-lovagok intenzívebben vegyék ki a részüket a közös teherviselésből. Tordai Bence nevesíti is néhányukat (Mészáros Lőrincet, Szíjj Lászlót, Garancsi Istvánt, Tiborcz Istvánt) és azt írja, a felső tízezerhez tartozók eddig nem járultak hozzá a társadalmi, gazdasági károk mérsékléséhez, miközben az elmúlt évtized legnagyobb haszonélvezői voltak. Példának Tiborcz Istvánt hozza, aki szerinte szinte a semmiből indul, de vagyonát már 35 milliárdra forintra becsülik.

Kapcsolódó
Tiborcz István 35 milliárd forintos vagyonnal betört a leggazdagabb magyarok közé
A miniszterelnök veje a legfiatalabb multimilliárdos, és befolyásosabb a köztársasági elnöknél a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadvány szerint.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.