Belföld

Karácsony a vétó elleni tiltakozásul kékkel világíttatja ki a Szabadság-szobrot

„A lengyel és a magyar fővárosnak, Budapestnek és Varsónak egy a hangja: mi Európában maradunk, nem hagyjuk magunkat megosztani, nemet mondunk a vétóra, de igent mondunk az európai értékekre. Lengyel kezdeményezésre mi is láthatóvá tesszük európai elkötelezettségünket, mától december 11-ig új díszkivilágítást kap a budapesti Szabadság-szobor, az Európai Unió kék színében. Budapest így csatlakozik Varsó és több lengyel város kezdeményezéséhez” – írja a Facebookon Karácsony Gergely.

A főpolgármester leszögezte, a magyar és a lengyel kormány nem egyenlő Magyarországgal és Lengyelországgal, szerinte a  két kormány országaik értékeivel és érdekeivel ellentétesen cselekszik.

A kisstílű vétópolitika, az, hogy önző hatalmi érdekeik miatt foglyul ejtették Európát, megbénítják az európai válságkezelést, és megakadályozzák azt, hogy a magyar és a lengyel emberek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz, csakis a kormányaink szégyene. A kormányaink szégyenében az országaink, a városaink nem osztoznak. Budapesten, a szabad magyar városokkal közösen, Varsó főpolgármesterével és a lengyel városokkal együtt azon dolgozunk, hogy kormányaink kicsinyes politikájának ne a magyar és a lengyel emberek legyenek a kárvallottjai

– írja Karácsony, aki szerint Magyarország érdeke az, hogy mielőbb elkezdődhessen az európai válságkezelés, és így az ország is mielőbb hozzájusson az európai támogatásokhoz úgy, hogy az azokkal való kormányzati visszaéléseket megakadályozzák a jogállami kritériumoknak nevezett korrupcióellenes szabályok.

Úgy véli, ha Orbánék nem lépnek vissza a vétótól, akkor az lehet a megoldás. ha a kormányok helyett az önkormányzatokon keresztül jut célba az európai segítség.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik