Belföld

Novák Katalin: Nem kell kilépnie a Fidesznek a Néppártból ahhoz, hogy megvalósuljon Orbán elképzelése

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem kell kilépnie a Fidesznek az Európai Néppártból ahhoz, hogy létrejöhessen az EPP frakciójában fideszes képviselőkkel az a konstrukció, amit Orbán Viktor vetett fel levelében Manfred Webernek – válaszolta röviden Novák Katalin az atv.hu kérdésére.

Mint ismert, a miniszterelnök hétfőn írt levelet a Néppárt frakcióvezetőjének, amiben új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója között. Ez egy olyan együttműködési forma lenne, mint amilyen 1999-2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között állt fenn. Akkor a britek külső szövetségesként csatlakoztak a frakcióhoz, és egy külön csoportot alkottak.

Orbán szerint ez megoldás lenne arra a problémára is, hogy miközben a Fideszt „közös akarattal” tavaly márciusban felfüggesztették a pártcsaládban, tagjai mégis a néppárti frakcióban maradhattak.

A Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke reagált Donald Tusk azon véleményére is, miszerint a Fidesz nem illik a Néppártba. Novák erre azt mondta az ATV-nek, hogy „mi Tuskkal ellentétben a béke pártján állunk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik