Belföld koronavírus

Köznevelési államtitkár szerint mintegy 3000 intézményben találtak fertőzöttet

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár szerint a koronavírus-tesztet végző csapatok a múlt heti célzott akcióban valamennyi köznevelési intézménybe elmentek, így összesen 9198 helyszínen végeztek tesztelést.

Pozitív tesztek miatt az intézmények egyharmadában volt szükség intézkedésre. Maruzsa szerint ezek is jellemzően eleve olyan helyszínek voltak, ahol már egyébként is tudtak a fertőzésről.

Az államtitkár a Népszavának adott interjújában ismét elmondta, hogy a vártnál kevesebb pedagógus vett részt a tesztelésben: az óvodapedagógusok 74, az iskolai dolgozók 73 százaléka. 2,3 százalékuk, 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek, miközben ezeknek az intézményeknek mintegy 200 ezer alkalmazottja van.

Mindez azt jelenti, hogy a fertőzöttség mértéke elmarad az előzetes várakozásoktól, és ennek alapján a járványhelyzet stabilizálódása látszik.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy ahol megjelent, ott azonnal elrendelték a rendkívüli szünetet vagy a digitális munkarendet.

Az életkorral együtt nő a digitális oktatás befogadásának képessége, de azt a felső tagozat esetében sem állíthatjuk, hogy hatékonyabb és eredményesebb lenne a jelenléti oktatásnál. Ezért ahol nincs jelen a fertőzés, ott jelenléti oktatás van, ahol megjelenik, ott átállunk.

Maruzsa közölte, hogy a középiskolákat sem azért állították át, mert ott már képesek a tantermen kívüli, digitális munkarendre, hanem azért, mert abban a korosztályban négyszer gyakoribb volt a fertőződés, mint az alsó tagozaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik