Belföld koronavírus

Hadházy Ákos: Pintér Sándor sem tudta megmondani a kórházi járványadatokat

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Hadházy Ákos ismét azt próbálta meg kideríteni, hogy mely egészségügyi intézményben hányan hunytak el koronavírusban. Erről a Facebook-on számolt be az ellenzéki politikus.

Kérdésére korábban a tiszti főorvos „és a Nemzeti Népegészségügyi Központ állította, hogy nem rendelkezik” az egyes intézményekben elhunytak napi számával. „Ezután fordultam a belügyminiszterhez, mint az „operatív törzs” vezetőjéhez, ahonnan az az abszurd válasz érkezett, hogy ők márpedig nem adatkezelők.”

A független országgyűlési képviselő szerint mindez arra utal, hogy a napi halálozási számok, „amelyeket reggelente az operatív törzs előtt ismertetnek, majd délelőtt nyilvánosságra is hoznak, azok csak úgy keletkeznek, leesnek valahonnan.” Másra Hadházy nem tud gondolni, hisz sem a tiszti főorvos, sem a belügyminiszter „nem kezeli az azok forrásául szolgáló, intézményenként lejelentett adatokat.”

Ebből szűri le a tanulságot Hadházy, hogy miután

a kormány nem hajlandó részletes adatokat közölni, továbbra is erős a gyanú, hogy nyilvánosságra hozott számok – finoman fogalmazva – nem a teljes valóságot mutatják.

Kiemelt kép: Orvos figyeli egy koronavírusos beteg lélegeztetését a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik