Belföld

D-vitamin: egyedül nem megy (x)

Biogaia
Biogaia
Számos cikk jelent meg a járványhelyzetben (is) alkalmazott D-vitaminról. Ám a D-vitamin önmagában nem csodaszer, más is kell hozzá.

A bőrben a napsugárzás hatására keletkező, úgynevezett elővitamin vagy a tablettákkal elfogyasztott D3-vitamin átalakítás útján válik számunkra rendkívül fontos, aktív vitaminná. Ez valójában egy szteroid előanyagnak (prekurzornak) tekinthető, tehát jobban hasonlít a hormonokhoz, mint a vitális aminokhoz (vitamin).

Mind a bőrben keletkező, mind a szájon át bevett D3-vitamin a bélrendszerben, illetve a májban alakul át 25-hidroxi-D-vitaminná (25-hidroxi-kolecalciferol), ez az átmeneti forma tovább vándorol a keringés útján a vesékbe, ahol végleges formát ölt 1,25-dihidroxi-D-vitamin alakjában (1,25-dihidroxi-kolecalciferol). Ez a valódi aktív D-vitamin, melynek több, mint 30 féle sejttípuson vannak receptorai, ez bizonyítja milyen sokrétű hatással rendelkezik az emberi szervezetben. A bélben való átalakulást 25-hidroxi-D-vitaminná maguk a bélbaktériumok segítik, tehát a bélflóra fontos lépcsőfok a D-vitamin képzésében, hiszen ezek a baktériumok önmaguk is képesek ezt a vegyületet előállítani.

Biogaia

 Így vezethető le, hogy az egészséges bélflóra milyen fontos szerepet játszik a megfelelő D- vitamin ellátottságban. A bél jelenti az első védelmi vonalat a szervezetbe kerülő idegen molekulákkal és a potenciálisan kórokozó baktériumokkal szemben. A D3-vitamin és a D-vitamin receptorok fontos szerepet töltenek be a bél egészséges védekező funkciójának biztosításában, a kórokozók elleni fehérjetermelés serkentése révén pedig fontos szerepük van a normál bélflóra fenntartásában.

Mi történik, ha nem szedünk elegendő D-vitamint?

A D3-vitamin hiánya és a megváltozott bélflóra számos kórkép kialakulásában kóroki tényezőként játszik szerepet, így például 2-es típusú cukorbetegségben, légúti, allergiás betegségekben és számos autoimmun kórképben (rheumatoid arthritis, lupus erythematosus, gyulladásos bélbetegségek stb.).

Biogaia

 A „jó” bélflóra és a D3-vitamin egymással nagyon szoros kölcsönhatásban vannak: ha alacsony a D3-vitamin szint, illetve a D-vitamin receptorok aktivitása csökkent, az a bélflóra megváltozásához, diszbiózishoz vezethet, ezáltal a védekező funkció csökken. Ugyanakkor az egészséges bélflóra nagyon fontos szerepet játszik a D-vitamin receptorok megfelelő aktivitásában. Az egészséges bélflóra eredményesebb D-vitamin szintézist biztosít, ami hozzájárulhat szervezetünk jobb állapotához, és a legtöbb krónikus betegséggel (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, csontritkulás, rosszindulatú elváltozások) szembeni hatékonyabb fellépéshez.

D-vitamin hiány megelőzése és a normál bélflóra biztosítása ezért egészséges emberekben is ajánlott. Megelőzés céljából D3-vitamin bevitele ajánlott az életkornak megfelelő mennyiségben, melyet a következő táblázatban foglaltunk össze.

D-vitamin hiány megelőzéséhez ajánlott napi D3-vitamin dózisok Magyarországon:

Biogaia

Dr. Schäfer Eszter
gasztroenterológus
a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakorvosa

A cikk – kapcsolódó tartalmakkal – teljes terjedelmében és a felhasznált szakirodalommal együtt elolvasható itt: www.biogaia.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik