Belföld koronavírus

Újabb szakmai csoport országos tesztelése kezdődik hétfőtől

Bús Csaba / MTI
Bús Csaba / MTI

A területi közigazgatásban dolgozók tesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés a jövő héten, közölte a Miniszterelnökség szombaton. Közleményükben jelezték: a tesztelésekben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat.

A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásrendekben, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.

Kapcsolódó
„Nagy a nyomás, hogy mindenkinek megfeleljünk” – sokszor megállni sincs idejük a tesztelő egyetemistáknak
Az egyetemisták lelkesek, átérzik a feladat súlyát, mondta az országos szűrésben résztvevő hallgatókról az államtitkár. Megkérdeztünk több diákot, hogyan élik meg a részvételt, válaszaik pedig arról árulkodnak: bizonytalanságot éreznek, miközben óriási lelki terhet ró rájuk ez az időszak.

Az operatív törzs a bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben két hete zajló antigén gyorstesztekkel végrehajtott tesztelési folyamat tapasztalatai alapján ezekben a szakmacsoportokban felmérte az átfertőzöttség mértékét, orvos- és egyészségtudományi képzésben résztvevő egyetemisták bevonásával a tesztelők két alkalommal kiszűrték a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében – írták.

A Miniszterelnökség közölte: az iskolai teszteléseket követően az operatív törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben.

A szociális otthonokban, ahol az elmúlt heti tesztelések eredményei alapján a fertőzöttek aránya magasabb (országosan 3,7%) mint más szakmacsoportoknál, a kormányhivatalok továbbra is biztosítják a tesztelés lehetőségét az intézmények számára., tették hozzá. Az egészségügyi alapellátásban és járóbeteg szakellátásban a kormányhivatalok ugyanígy továbbra is heti rendszerességgel biztosítják a szükséges tesztmennyiségét. Ezek az intézmények ugyanis rendelkeznek megfelelő szakmai képzettségű humánerőforrással a tesztelés elvégzésére.

A közleményben jelezték: az operatív törzs döntött arról is, hogy jövő héten az ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő területi közigazgatási dolgozók csoportos tesztelését végzik el. A bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben végzett tesztelések tapasztalatai alapján a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban is minden dolgozót letesztelnek, aki ezt kéri és aláveti magát a tesztelésnek. Ahogy korábban is, a tesztelés önkéntes és ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik