Belföld

Ónos eső miatt adtak ki riasztást, de hó és fagyott eső is jöhet

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de keleten szakadozottabb lesz a felhőzet – írja a Kiderül. A Dunántúlon többfelé várható fagyott eső, ónos eső, intenzitás függvényében a nyugati határszélen havazás is. A délelőtti órákban fokozatosan egyre inkább eső lesz a jellemző, amely átterjed a középső országrészre is. A keleti, délkeleti szél több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között várható, de a nyugati határvidéken csak -1, +1 fok körül valószínű. Késő estére -1 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső miatt adott ki első- és másodfokú riasztást a következő járásokra:

met.hu

Mint írják: reggel a Duna-Tisza közén, Északi-középhegységben előforduló csapadékgócokból inkább csak csapadéknyom mennyiség hullhat vegyes formában (északon hó, egyébként inkább fagyott eső, ónos eső).

A Dunántúl nyugati felén (kiemelten Vas, Zala megyében és a környező térségekben) délelőttig több milliméternyi, a Dunántúl keletebbi részein jellemzően néhány tized milliméternyi ónos eső valószínű.

Az Alpokalján, Kőszegi-, és Soproni-hegységben eleinte több helyen inkább még havazás valószínű, így ott pár cm hóréteg várható, de helyenként 5 cm-t meghaladó mennyiség is hullhat. Délelőtt fokozatosan egyre több helyen olvadás várható, de a Dunántúli-középhegységben és a nyugati tájakon napközben is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. A csapadék formája napközben egyre nagyobb területen esőre vált át; vegyes halmazállapotú csapadék legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik