Belföld koronavírus

Magyarországon több koronavírusost ápolnak intenzíven, mint Csehországban, Belgiumban vagy Ausztriában

A 444.hu tíz kérdést küldött az operatív törzsnek, ebből mindössze kettőt olvastak fel ezen a héten. A tíz kérdésből hat a járványról szólt, de csak azt olvasták fel, amelyikben az intenzív osztályon levő fertőzöttek számáról érdeklődött a lap. Mint kiderült, ők 993-an vannak. Ezt csak a múlt csütörtöki, 961-es adattal lehet összevetni, akkor is külön kérdésre árulták el.

Az operatív törzs napi jelentéseiben ugyanis nem szerepel ez az adat, pedig fontos lenne tudni, mennyi súlyos beteget kell ellátniuk a kórházaknak. A lélegeztetőn levők számát elárulják (most 663), de a két szám nem fedi egymást, sőt: külföldön és Magyarországon is egyre inkább igyekeznek csak akkor gépre tenni a betegeket, ha már elkerülhetetlen. A múlt heti és a mai adatok alapján az intenzíven levők 67 százaléka van lélegeztetőn — teszi hozzá a 444.hu.

Miközben nálunk 993-an vannak intenzíven, a legutóbbi adatok szerint a hasonló népességű Csehországban 656-an, Ausztriában 691-en, Belgiumban pedig 829-en. 

A súlyos állapotú koronás betegek túlélése jelentős részben azon múlik, van-e elég képzett szakember, aki figyelni tud rájuk, észreveszi, ha romlik az állapotuk, és az intenzíves ellátásban használt eszközöket is képes kezelni. Ha folyamatosan megosztanák az adatokat, az állampolgárok is nyomonkövethetnék a helyzetet – fogalmaz a lap.

Kieemlt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik