Belföld koronavírus

Kormányinfó: Karácsonyra megengedőbb különszabályok várhatók

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány aktuális döntéseiről tart sajtótájékoztatót. Két kormányülés is volt, a tegnapin a járványhelyzet volt a kiemelt téma.

Gulyás Gergely elmondta: a fertőzöttek számában EU-s viszonylatban a 12. helyen van Magyarország, az elhunytaknál az összesített listában nincs változás, a magyar adatok a miniszter szerint „jóval kedvezőbbek”, mint az európai átlag. Lassan várhatóan tetőzik a halálos áldozatok és a fertőzöttek száma, korábban novemberre-decemberre, most már inkább decemberre teszik a tetőpontot. A tömeges tesztelés miatt múlt héten Magyarországon volt az ötödik legmagasabb tesztszám. A gyorstesztek már megvásárolhatók a gyógyszertárakban, ezek az eredmények nem számítanak bele a hivatalos statisztikába.

Elindul a vakcina-előjegyzési kampány, Müller Cecília levélben keresi meg a nyugdíjasokat, a levélben válaszboríték is lesz. A nyugdíjasok ezen az úton is regisztrálhatnak. Az oltás önkéntes lesz. Jövő héten indul a vakcinainfo.gov.hu, ahol pedig mindenki más is jelentkezhet. Az államon kívül nincsenek szervezett oltási programok, minden hír ezzel kapcsolatban álhír.

A mostani információk szerint Nagy-Britannia először az amerikaiaknak és maguknak biztosít Pfizer-vakcinát, az EU-nak csak később, ezért Magyarország más gyártókkal is felveszi a kapcsolatot. December 11-ig érvényesek a mostani intézkedések, szakértőkkel konzultálnak, majd döntenek a további intézkedésekről.

Gazdasági visszaesés, ünnepi szabályok, Demeter Szilárd

10 százalékkal lehet alacsonyabb a gazdaság növekedésének mértéke, mint amiben januárban reménykedni lehetett. Gulyás Gergely szerint keresni kell a lehetőségeket.

Több kérdés is érkezett Szájer József orgiaügyével kapcsolatban, Gulyás Gergely szerint ez nem a kormány hatásköre. A közérdeklődés miatt azonban válaszolni kell a kérdésekre. A kancelláriaminiszter felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán kiadott közleményét. Felmerült, hogy egyesek titkosszolgálati akciót emlegettek, Gulyás Gergely szerint ezt a kormány nem szeretné kommentálni.

2019 december 31-i szinten stabilizálnák az adókat, ezen az önkormányzatok sem változtathatnak, Gulyás érvelése szerint azért, mert a mostani helyzetben nem lehet adókat emelni.  Az uniós ügyekkel kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy a kormány nem látja semmilyen kompromisszum lehetőségét a migráció ügyében.

Speciális intézkedések várhatók az ünnepi időszakra, karácsonyra és szilveszterre, ezekről azonban még nem döntött a kormány. Ha maradnak is a szigorú szabályok, megengedőbb különszabályokra lehet számítani.

A Budapest-Belgrád vasútvonalra vonatkozó kérdésre a tárcavezető elmondta: a tervezési-engedélyezési szakasz két évig fog tartani, 2025-re fejeződhet be a munka. Kétszer két vágányon 160 km/h-s tervezési, 200 km/h-s engedélyezési sebesség várható.

A sajtó kérdésére került szóba Demeter Szilárd ügye: a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója gázkamrázós cikkével a kormány nem ért egyet. Helyes, hogy Demeter visszavonta a cikkét és bocsánatot kért.

Kapcsolódó
Feljelentették a gázkamrázós Demeter Szilárdot
Nem tudni, hogy ki tett bejelentést a rendőrségen.

Gulyás: a BLM egy rasszista mozgalom

Felmerült az is, hogy Baranyi Krisztina „ócska rasszistának” nevezte azokat, akik rosszallják a Ferencvárosba tervezett BLM-szobor felállítását. A black lives matter jelenségről bővebben itt írtunk. Gulyás Gergely szerint a BLM egy rasszista mozgalom, mivel nem tekinti egyenértékűnek az életeket, tehát az a rasszista, aki szobrot állít.

Megvizsgálták az idősek bevásárlási sávjának hatásait, elégedettek, nem változtatnak rajta.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik