Belföld

Szájer-ügy: konteók, nemzetbiztonsági kérdések

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke hibás elméletnek tartja, hogy titkosszolgálat robbantotta ki a botrányt az uniós vétó miatt.

Az MSZP pártigazgatója az ATV reggeli műsorában azt mondta, vannak olyan érvek, amelyek amellett szólnak, hogy nem véletlen volt Szájer József brüsszeli lebukása, a botrány időzítésének köze lehetett ahhoz, hogy Orbán Viktor bejelentette, a magyar-lengyel vétóval kapcsolatban nem akar kompromisszumot.

Molnár Zsolt szerint ugyanakkor ez nem titkosszolgálati akció volt. A helyszín, ahol a fideszes EP-képviselő lebukott, forgalmas helyen van, szemet szúr, ha valaki – főleg a járványhelyzethez kapcsolódó korlátozások idején – bulit szervez, így elképzelhető, hogy valaki tényleg feljelentést tett.

A szocialista politikus azt nem zárta ki, hogy a titkosszolgálatok valóban figyelték a helyet, és a magyar hírszerzésnek tájékozódnia kell az ügyben. Mint mondta, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén szó lesz arról, volt-e az ügynek előzménye, a szolgálatok észleltek-e bármilyen titkosszolgálati mozgást.

Molnár beszélt arról is, hogy Brüsszelben fogy a levegő a fideszes képviselők körül, nincs bizalom irántuk, komoly kritikákkal illetik őket, de az „elszakadási folyamat” a Fidesz és az Európai Néppárt között egy ponton mindig megáll.

Kapcsolódó
Deutsch Tamás: Ez viccnek is durva
A politikust kizárnák a néppártból, szerinte ugyanazt akarják csinálni majd Magyarország ellen, amit most ellene terveznek.

Közben Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke közösségi oldalán azt írta, hibásnak tartja azt az elméletet,

hogy Szájert a német titkosszolgálat vadászta le, cserébe az uniós vétóért.

Szerinte ez eltereli a figyelmet a valódi botrányról, a politikusként kimondott szavak és a magánemberként viselt dolgok közti égbekiáltó ellentmondásról. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, nincs rá bizonyíték, hogy idegen titkosszolgálat avatkozna be egy karaktergyilkossággal a magyar belügyekbe.

A harmadik probléma ezzel az elmélettel, hogy mindezek mellett kommunikációs menekülőutat is biztosít a Fidesznek: Szájert most azért büntetik, mert szembe mert szállni Brüsszellel, Soros Györggyel és a gonosz, bevándorláspárti EU-bürokratákkal.

Stummer János szerint ez nagyon jól jön Orbánéknak, érdemes

átböngészni a kormánysajtót, láthatóan már le is csaptak a lehetőségre. Szájer-ügyben mostanra 20. órája égetik a boszorkányt az ellenzéki térfélen. Sehol semmi, csak egymást túllicitálni akaró ordibálás és képtelen, minden bizonyítékot nélkülöző elméletek.

Stummer szerint inkább azzal kellene foglalkozni, milyen mértékű nemzetközi elszigetelődés eredménye lehet „egy a brüsszeli politikai elitben hosszú ideje nyilvánvalóan köztudott dolog” mostani nyilvánosságra kerülése, vagy azzal, hogy mit lép ezek után Orbán Viktor.

A politikus később megerősítette, a Nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén tárgyal a Szájer-botrányról, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig tényekkel alátámasztva számolhat be a  meghallgatásán az ügyből következő esetleges nemzetbiztonsági kockázatokról és más országok titkosszolgálatainak lehetséges beavatkozásairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik