Belföld

Török Gábor: A Szájer-üggyel találat érte a kormányzati kommunikációt

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
A politológus szerint a most kirobbant botránynak hála még egy ideig nem dől el a következő választás, de az is alapkérdés, hogy Orbán Viktor mit fog mondani róla.

Nem érdemes a Szájer-botrányt önmagában értékelni, sokkal jobb módszer, ha a kormánypárti világot hallgatjuk és a kormánypárti szavazók gondolkodását figyeljük – írta Török Gábor az Indexen megjelent elemzésében. A politológus Szájer József brüsszeli orgiájával kapcsolatban úgy véli, hogy a fideszes EP-képviselő elbukott.

Lelepleződése borzalmas személyes tragédia, életét, helyzetét, döntéseit megérteni, átérezni fontos lehet mindenkinek, akit érdekelnek az emberi sorsok. A politikai elemzés számára azonban mindez irreleváns.

Török szerint a politológus kérdése minden ilyen esetben az, hogy az hogyan hat a politikai versenyre és a szereplőkre, jelen esetben, hogy a botrány megroppantja-e a Fideszt és mennyiben befolyásolhatja a 2022-es választásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy

Még a legegyértelműbb, legnyilvánvalóbb botrányoknál is látható, hogy azok általában csak kicsi és/vagy ideiglenes kilengéseket okoznak a politikai közvélemény-kutatásokban.

Ráadásul az ellenzéknek attól nem lesz több szavazója, „ha végre tiszta szívből röhöghet a kormányoldalon” – jegyzi meg Török Gábor. Az már sokkal érdekesebb, hogy a fideszes politikai elitben és a szavazók között lesz-e hatása, következménye az ügynek.

A politológus két dolgot tart célravezetőnek:

Egyrészt nem érdemes ezt a botrányt önmagában értékelnünk, mert úgy legfeljebb a botrány nagyságát látjuk. Másrészt pedig nem érdemes abból kiindulnunk, hogy mekkora a felhajtás körülötte az ellenzéki táborban, mert az lenne a furcsa, ha egy ilyen ügy kapcsán még ez sem lenne.

Török Gábor úgy véli, hogy mi most két potenciális válságot látunk: az egyik a hitelesség válsága, a másik a kommunikációé. Az elmúlt években több alkalommal is sérült a Fidesz hitelessége: „látványos gazdagodások, luxuséletmód, feleségek és más családtagok luxuskivitelben, repülő, jacht, Ibiza, Adria” – sorolta az elemző.

Most ez egy újabb cseppnél sokkal több, és a kép, amely kirajzolódik, életveszélyes,

már csak azért is, véli Török, mert a mostani főszereplő nem egy vidéki polgármester, hanem a Fidesz alapító tagja, a miniszterelnök harcostársa és közeli barátja. Az viszont fontos, hogy még ha a tábor elégedetlen is ezekkel a lépésekkel, „a kormányfő személye körükben elválik, elkülönül minden rossztól”, ezért

alapkérdés, hogy Orbán Viktor mikor és hogyan szólal meg az ügyben.

A kommunikációt, amely a politológus megfogalmazásában „a hatalomgyár eddigi legsikeresebb ágazata volt”, most találat érte és nem is kicsi, sőt, az is lehet, hogy hatása tartós marad.

Gondoljuk csak el, hogyan lehet most majd brüsszelezni, alkotmányt módosítani, családmodellről beszélni, miközben minden mondat felidézi majd a múlt péntek esti »házibulit«.

Török szerint van még sok kommunikációs csodafegyver, de a hitelesség és a kommunikáció nem járhat a végtelenségig külön utakon. Hozzátette: a Fidesz volt már nagyobb válságban is az elmúlt tíz évben, és minden alkalommal talált kiutat, azonban a Szájer-ügy miatt egy jó ideig még biztosan nem dől el a következő választás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik