Belföld

Karácsony: Átlátszó és butácska a fideszes mesterterv

24.hu / Mohos Márton
24.hu / Mohos Márton

„Tegnap órákat töltöttem a bíróságon, oda citált a miniszterelnök veje, mert róla neveztem a Tiborcz-adót, egy igazságos és szükséges lépést annak érdekében, hogy akik annyit kivettek már a közösből magánérdekből, ugyan tegyenek már vissza valamennyit a közérdek javára. Éjszaka aztán Tiborcz István apósa egy statáriális rendelettel megtiltja a Tiborcz-adó kivetését. És nem csak ezt. Mindenfajta egyeztetés, megfontolás és számítás nélkül újra az önkormányzatok zsebében turkál, súlyosan megsérti önrendelkezési jogukat, az utolsó lehetőségtől is megfosztja őket, hogy saját bevételeikkel maguk gazdálkodjanak” – írja a Facebookon Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra a kedd este megjelent kormányrendeletre utalt, amely szerint a helyi önkormányzatok nem emelhetnek és nem is vethetnek ki új adót 2021-ben.

Karácsony szerint „meglehetősen átlátszó és igen butácska a fideszes mesterterv megint”.

Nyilván alig várják, hogy az önkormányzatok felemeljék a szavukat, hogy aztán minden propagandacsatornán harsoghassák: a gaz önkormányzatok adót akarnak emelni. Ezt tennék azok, akik Európa legmagasabb forgalmi adóját tartják életben, miközben százmilliárdos adókedvezményeket adnak a leggazdagabb multiknak. Azok, akik a fővárosra több tízmilliárdos Budapest-adót vetettek ki és még ivóvíz-adót is beszednek jövőre, ami miatt a Fővárosi Vízműveknek súlyos milliárdokat kell fizetnie az államnak pusztán azért, mert végzi a dolgát, ivóvizet juttat a budapesti háztartásokba. Azok, akik hatalmi érdekből nem engedik, hogy az ország hozzájusson az Európai Unió támogatásához, megtiltják Budapestnek, hogy visszatérítendő európai támogatást vegyen fel, miközben unokáinkat is eladósítják hatalmas hitelfelvétellel

– írja a főpolgármester, aki szerint ezzel szemben néhány ellenzéki vezetésű város megmutatta, hogyan lehet másféle, szolidáris, okosan és értékelvű adópolitikát folytatni. Karácsony szerint  azonban a miniszterelnök megint az önkormányzatokat fosztogatja, hogy ellehetetlenítse a cselekvőképességüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik