Belföld

Az ország topséfjei megtalálták az ország legjobb minőségű virslijét

Frankfurti, bécsi, amerikai típusú… mustárral, tormával, ketchuppal – a virsli gyors és kedvelt fogás magában, kenyérrel és feltétként is. Azon húskészítmények egyike, amelynek az év minden napján helye lehet a hűtőnkben, és szilveszterkor kapja a legnagyobb figyelmet.

Idén a Made in Hungary top gasztronómiai társulás jóvoltából hazai és nemzetközi szinten elismert konyhafőnökök segítségével kerestük az ország legjobb minőségű virslijét. Illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás alapján.

A hivatalos tesztelés helyszíne a Párisi Passage volt. A 10 fős zsűri a vírusvédelmi előírásoknak megfelelően, az elvárt higiéniai feltételeket biztosítva, egymástól kellő távolságra, a kóstolás idején kívül maszkban tesztelte a virsliket. A prémium kategória jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan, széles körben elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli.

Lutz Lajos, a Párisi Passage séfje a helyszínen készítette el a virsliket, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (az ajánlott vízhőmérséklet, főzési betartásával). A virsliket vakteszt során értékelte a 10 meghívott zsűritag – séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek – a tesztlapon található kritériumok alapján. 25 pont volt a maximális, amit a virslik elérhettek, a 10 zsűritag átlagolt pontszámai alapján a legmagasabb 18,7 pontot kapott. A kiérdemelt pontszámok összeadása alapján megszületett a virslik ranglistája.

Magyarország kereskedelmi forgalomban kapható prémium virslije: a Sága Royal virsli

Top 5 virsli 2020-ban:

  • Abszolút győztes: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont
  • Második helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont
  • Harmadik helyezett: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont
  • Negyedik helyezett: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont
  • Ötödik helyezett: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pont

A Made in Hungary mozgalom életrehívói, a Bocuse d’Or Akadémia és a Dining Guide legközelebb húsvétkor tart sonkatesztet, és további felvágottakat is vizsgálnak majd.

A Made in Hungary Magyarország prémium virslitesztjének tesztelői:

  • Barna Ádám Bisztró 42 társtulajdonos séf – Dining Guide Az Év Séfje 2018
  • Erdei János Pasztell Étterem séf – Dining Guide TOP10 / Az Év Ígéretes Étterme 2020
  • Gyekiczki János Hungarofood tulajdonos-ügyvezető, élelmiszeripari mérnök
  • Hamvas Zoltán Bocuse d’Or Akadémia elnök
  • Pákozdi Nóra Dining Guide TOP100 főszerkesztő
  • Rosenstein Robert Rosenstein Vendéglő társtulajdonos
  • Sárközi Ákos Borkonyha/Textúra séf – Dining Guide TOP10 2020 – Michelin-csillag
  • Széll Tamás Stand/Stand25 társtulajonos séf – Dining Guide Év Étterme 2020 – Michelin-csillag
  • Tóth Gábor Élelmiszeripari mérnök
  • Lutz Lajos Párisi Passage executive-chef

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.