Belföld

Török Gábor: Demeter Szilárd hatalmas politikai hibát követett el

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Török Gábor Facebook oldalán reagált Demeter Szilárd cikkére és annak utóéletére. A politológus szerint a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója egy hatalmas politikai hibát követett el:

Hogy miért tette, pontosan nem tudhatom, de azt feltételezem, hogy valami nagyon eredetit és nagyon emlékezeteset akart mondani abban a témában, ami most a kormányfői kommunikáció középpontjában áll. Miközben minden bizonnyal teljes súlyával támogatni akart, olyan magas labdát adott a magyar kormányfő hazai és különösen nemzetközi ellenfeleinek, amire régen volt példa.

Török úgy látja, a helyzet egyszerű: minél tovább lehet róla beszélni, annál rosszabb a magyar kormánynak és annál jobb az ellenfeleinek. Az ellenzék pedig ebben a helyzetben azzal tudja tovább nehezíteni Orbán Viktor dolgát, ha még azelőtt elkezdi követelni a Demeter leváltását, „mielőtt a miniszterelnök egyáltalán levegőt vehetne”.

A logika is egyszerű: ha az ellenzék követeli az elhatárolódást, sokkal nehezebb meglépni és sokkal csábítóbb megvédeni

– írja Török, aki szerint a legérdekesebb csavar, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök az a szereplő, aki elsőként ezt megtette, aki elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget. Török megjegyzi, Bajnai reakciójára lehet azt mondani, hogy azért tette, mert erkölcsi kötelességének érezte, de a nyilvános politikai beszéd az esetek többségében ennél többről szól:

Természetesen nem ismerem a céljait, így csak annyit mondok: most már nem lennék annyira meglepve, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között is találkozhatnánk – így vagy úgy – a volt miniszterelnök nevével.

(via hvg.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik