Balázs Attila / MTI
Belföld

Kihirdették az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet

A kormány kihirdette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet, amely rögzíti a jogviszonnyal járó munkaügyi feltételeket és a bérezésre vonatkozó szabályokat is – közölte a szaktárca szombat este.

Az Emmi közleményében azt írta:

a béremelésekkel párhuzamosan a 2021. április 1-től bevezetendő egészségügyi szolgálati jogviszony kiszámíthatóbb, átláthatóbb foglalkoztatási és bérezési körülményeket teremt az állami egészségügyi szolgáltatásban dolgozóknak.

Hozzátették: a jogviszony megteremtésével cél az állami egészségügyi ellátás „biztonságának garantálása és színvonalának emelése, valamint azon foglalkoztatási anomáliák és visszaélések megszüntetése, amelyek az állami és magán egészségügyi szolgáltatás átfedéseiből keletkeztek, ezáltal a betegellátás rovására mentek”.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetre tekintettel az érintett dolgozóknak, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyba történő átlépést választják, elegendő az erre vonatkozó új szerződéseiket 2021. március 31-ig megkötniük.

A rendelet többek között rögzíti az egészségügyi szolgálati jogviszony személyi hatályát, a munkaszerződés tartalmi elemeit, a munkaköri besorolásra, a munkaidőre, illetményre, juttatásokra, végkielégítésre, próbaidőre, a munkáltató tájékoztatási és értesítési kötelezettségére vonatkozó szabályokat. Mindezzel az érintett dolgozóknak az Emmi szerint erősebb jogszabályi védelmet nyújt.

A rendelet értelmében kirendelésre a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében kerülhet sor, amelynek keretében, szükség esetén, az egészségügyi dolgozó az állandó munkahelyétől eltérő egészségügyi szolgáltatóhoz is kirendelhető. A kirendelés időtartama 12 hónapos időszak alatt összesen 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhat meg.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi esetekben nem rendelhető ki egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy

  • várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,
  • ha a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerint nagycsaládos,
  • gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,
  • hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén,
  • ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodását megállapította,
  • a szakvizsgájának letételét megelőző fél éven belül,
  • öregségi nyugdíjra jogosult, és nem járul hozzá a kirendeléséhez.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló részletes tájékoztatást az érintettek számára az országos kórház-főigazgató által előírtak szerint, írásban kell megtenni, az érintettek korábbi jogviszonya, 2021. március 31-ig kinyilvánított szerződéskötési szándékuk esetén, 2021. április 1-jén alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

Vlagyimir Putyin hatalmát nem sok minden fenyegeti, ám ezek egyike biztosan Alekszej Navalnij. Az orosz ellenzéki vezető által kiszivárogtatott felvételek szerint az elnöké a világ legdrágább palotája. Ezek a képek rettenetes politikai károkat okozhatnak az orosz elnöknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.