Belföld

23 bírságot szabott ki az MNB közel száz manipulatív tőzsdei ügylet miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 23 millió forint bírságot szabott ki a Bonatrevi Sales a.s cseh székhelyű társaságra a piaci manipulációt tiltó jogszabályi rendelkezések és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken. Az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tett az ügyészségen.

A jegybank piacfelügyeleti eljárásában azt vizsgálta, hogy a Bonatrevi Sales a budapesti tőzsdén jegyzett SET GROUP Nyrt. részvényeivel folytatott tőzsdei kereskedése során tiltott piaci manipulációt valósított-e meg.

Az MNB megállapította, hogy a Set Group Nyrt.-ben a jogsértés időpontjában jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező cseh cég több száz esetben adott önkötést eredményező tőzsdei megbízást – amikor a megbízások mindkét oldalán ő állt –  a Set Group részvényekre. A jegybank szerint a végül szankcionált önkötések során kizárható volt a társaság valós ügyletkötési szándéka.
Az MNB közleménye szerint a cég önkötéses ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplőknek a vizsgált részvény valós piaci megítéléséről, legfőképpen annak keresletéről-kínálatáról, így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, a tőkepiac integritását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik