Belföld koronavírus

„Fuldoklás kombinálva a lelki félelemmel” – hosszan beszélt Pikó András a koronavírusról

A 168 Órának adott interjút Pikó András, Józsefváros polgármestere, aki nemrég átesett a koronavíruson, kórházba is került: erről és a felgyógyulás tapasztalatairól beszélt.

Amikor a kórházból kiengedtek, nehezen jártam. Úgy jöttem ki a kórteremből, hogy ide nekem a világot. Mire az autóba beszálltam, lépni is alig tudtam. A fizikai igénybevételtől távol tartom magam. De azért persze dolgozom.

A polgármester elmondta, hogy nem az intenzív osztályra került: a Szent László Kórház infektológiáján, a COVID-osztályán volt. „Volt egy-két nap, amikor esélyem volt arra, hogy áttolnak az intenzív osztályra. De ezt megúsztam. Szokatlan csak az volt, hogy oxigénmaszkban töltöttem két hetet.” A kórházban töltött napokról részletesebben is beszélt: „Egy háromágyas kórterembe kerültem, a mellettem fekvő két civil beteg ugyanazt a figyelmet, odaadást és ellátást kapta. A Szent Lászlóban voltak napok, amikor három-négy ápoló kiesett a szolgálatból, és a hiány nagyon is érzékelhető volt. Tényleg igaz, hogy az egészségügy működését tekintve pengeélen táncol a helyzet. A legnagyobb veszélyben az egészségügyi személyzet van.”

Saját tapasztalatairól azt mondta:

Ha a maszkot levettem, nem kaptam levegőt. Kínzó, gyötrelmes érzés, pláne úgy, hogy halálfélelmed van. A kettő együtt: a fuldoklás, kombinálva a lelki félelemmel, okozott néhány gyötrelmes napot.

Családjáról pedig azt azt mondta: a „fiaim és a feleségem is elkapták, meg is viselte Katát a dolog, jobban, mint engem. Nemcsak magáért, hanem azért is aggódhatott, hogy hazatérek-e egyáltalán. Az itthonlét most valóban újrakezdés. Más fénytörésben látom a világot.”

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik