Belföld koronavírus

Szinte biztos, hogy az idei síszezon fele már elúszott

MTI/EPA/Keystone
MTI/EPA/Keystone

Az európai síterepek néhány svájci kivételével zárva vannak, illetve csak a versenyzők tudnak a pályákon lecsúszni, így a szezon nem tudott megkezdődni az Alpokban, mondta el az InfoRádiónak Wesselényi Andrea, a síelők.hu alapító főszerkesztője.

Olaszország vezetése elég negatívan nyilatkozott az idei síszezonról, az osztrákok azonban még reménykednek. „Ausztriában a turizmus az ünnepi időszakban többmilliárdos bevételtől esne el, és ez több százezer család bevételét is jelenti” – avatta be Weselényi Andrea a helyzet komplexitásába az InfoRádiót. Ausztriában a kormány azért hozott két hete kemény intézkedéseket, hogy talán december végére meg tudja nyitni a síterepeket. De ez a járványhelyzettől függ.

Az olaszok szerint amennyiben a pályák zárva maradnak, akkor ezt a szabályt az összes európai terepre kellene alkalmazni.

Németországban pont most szigorítottak a korlátozásokon, ennek részeként elhatározták, hogy a német kormány arra igyekszik rávenni az európai országokat, hogy legalább 2021. január 10-ig szüneteljen a síturizmus az EU-ban.

Orbán Viktor magyar kormányfő nemrég arra intette a lakosságot, hogy senki ne tervezzen a síszezonban külföldi utazást. A kormány pedig ma február 1-jéig meghosszabbította a határzárat.

Múlt hétvégén teszt jelleggel hóágyúztak, egyrészt a szokásos szezon eleji próbát végezték el, másrészt beépítettek egy, a korábbinál jóval erősebb szivattyúrendszert, ezt is ki kellett próbálni. Tudtak annyi havat termelni, hogy a T1-es tanulópálya, az időjárásnak is köszönhetően – síelhető lett, így mostanra részlegesen megnyitottak – mondta az InfoRádiónak az eplényi Intersport Síaréna marketingvezetője. A síiskola mellett a vendéglátóhelyek sem nyitnak ki a tanulópálya nyitva tartása alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik