Belföld koronavírus

A következő napokban lehetnek még kiugró napi számok – Müller Cecília

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Egész Európában, így Magyarországon is nagy terhelés alatt áll az egészségügyi rendszer, hangzott el az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kórházban levők és a lélegeztetőgépre kerültek száma tartósan magas.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott számok szerint a harmadik leghalálosabb nap volt a szerdai, az új fertőzöttek számát tekintve pedig a második legsúlyosabb, ráadásul a teszteltek 35 százaléka pozitív lett az adatok szerint.

Kapcsolódó
Koronavírus: a harmadik leghalálosabb nap volt a tegnapi, a teszteltek 35 százaléka pozitív
A 6360 napi új fertőzött pedig a második legmagasabb szám. 181-gyel kevesebben kórházban.

Ennek kapcsán Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy kiugrás van a számokban, és a közeljövőben is lehetnek ilyen napok. Az operatív törzs folyamatos adatszolgáltatást vár, ez egyre több forrásból történik, így az elvégzett összes PCR-teszten túl antigénalapú gyorsteszteket is végeznek – magyarázta Müller. A kora délelőtt közölt 18 ezres mintavételen túl, ami a friss napi adatot jelenti, további 11 ezer antigénalapú gyorstesztet is végeztek, ezekkel már frissítették a számokat.

Ha ezt hozzáadjuk, és ehhez viszonyítjuk a 6360 új fertőzöttet, akkor 20 százalékos a pozitivitási aránya. Ez is jóval több annál, mint amennyinél (5 százalék) a WHO szerint kontroll alatt van a járvány.

Megkönnyítik a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kiváltását

Különböző jogszabályokkal próbálják könnyíteni a gyógyszerekhez való hozzáférést, mondta Müller. Aki gyógyászati segédeszközt kölcsönöz vagy ilyen eszközre szóló vénye van, a vény nem veszíti érvényességét, mert a veszélyhelyzet megszűnése után 30 napig még érvényes lesz – mondta az új szabályt a tiszti főorvos. A gyógyszerfelírás kapcsán elmondta, hogy ha olyan gyógyszerre van szüksége van valakinek, amelyet csak szakorvos írhatna fel, vagy szakorvosi vélemény alapján háziorvos írhat fel, a szakorvosi javaslat, vélemény a  veszélyhelyzet alatt és utána még 90 nappal érvényes lesz.

Továbbra is be kell tartani az összes higiéniai szabályt. Fontos, hogy a beltéri levegőt cseréljük időről-időre – húzta alá a napi teendőkre rákanyarodva.

Országos tesztelés

A múlt pénteken kezdődött, az óvodai, iskolai dolgozókat, szociális intézményeket és egészségügyi intézményeket érintő országos tesztelésről annyit mondott György István államtitkár, hogy „nagyon bonyolult logisztikai feladat, és még és az adatok feldolgozása is nagyon bonyolult.” A jövő hét elején ismertetik az eredményeket. A tesztelésen való részvétel ingyenes és önkéntes.

György csupa jó hírrel tudott szolgálni: elmondása szerint a kezdeti tapasztalatok rendkívül kedvezőek, nagy megnyugvással tölti el az intézményekben dolgozókat a tesztelés.

Körülbelül 2 ezer egyetemi hallgató vesz részt a tesztelő csapatokban. Főszabály szerint két egyetemistából áll a tesztelő csapat, de védőnők is besegítenek, és kormányhivatali dolgozók végzik az adminisztrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik