Belföld koronavírus

Tanárok országos koronavírus-szűrése: egy iskolát már be kellett zárni

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Egy iskolát már be kellett zárni a pedagógusok hétfőn indult országos koronavírus-szűrését követően – értesült a Népszava.

A lap információi szerint a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola mintegy ötven fős tantestületéből hétfőn tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje, vagyis a tanári kar húsz százaléka fertőzött volt.

Nekik karanténba kellett vonulniuk, így az oktatást a továbbiakban már helyettesítésekkel sem lehet megoldani, ezért az iskolában keddtől rendkívüli szünetet, péntektől pedig digitális munkarendet rendeltek el. A Debreceni Tankerületi Központ nem cáfolta a hírt, ám csak annyit közölt: az országos tesztelés részletei jövő hét elejére várhatóak.

Közben továbbra is jelentősen nő azoknak az óvodáknak, iskoláknak a száma, ahol az Operatív Törzs rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelt el. Hétfőn még 178 óvodai csoportban, 136 óvodában és 71 általános iskolában volt rendkívüli szünet, kedd reggelre már 205 óvodai csoport, 154 óvoda és 82 iskola volt érintett. A hét első napján 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában volt digitális tanrend, kedden már 420 osztály és 52 általános iskola kezdett ebben a munkarendben.

A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) is több tucat visszajelzés érkezett az eddigi szűrésekről. A legtöbb intézményben voltak olyan tanárok, akik nem vállalkoztak az ingyenes tesztre, de a nagy többség mindenhol elvégeztette. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint vegyes a kép: vannak olyan iskolák, ahol csak negatív eredmények születtek, máshol előfordult néhány pozitív minta, és olyan intézmény is akadt, ahol sokkal több volt a – jellemzően tünetmentes – fertőzött, mint várták. Például egy Békés megyei iskolában a nyolcvan fős tantestületből 11 fő tesztje lett pozitív, ami a tanárok majdnem 14 százaléka.

Kiemelt kép: Koronavírus-teszthez vesz mintát egy egyetemi hallgató a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola egyik dolgozójától 2020. november 24-én. Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. (MTI/Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik