Marjai János / 24.hu
Belföld

Egyetlen cég kezelheti majd az ország összes szemetét

A hulladékos szakmában már korábban beszéltek róla, de az éjjel valóban be is nyújtották azt a törvényjavaslatot, amellyel központosítják a szemétszállítást és a teljes hulladékgazdálkodást, ráadásul az állam egyetlen szereplőt bízhat meg az üzemeltetéssel.

Nem voltak alaptalanok a hulladékos szakmában már hosszabb ideje keringő pletykák, amelyek arról szóltak, hogy a kormány egyetlen gazdasági szereplőnek tervezi átadni a komplett hulladékos üzletágat. Kedden éjszaka a kabinet benyújtott egy törvénymódosítási csomagot, amely – ha ebben a formában fogadják el – pontosan ezt a célt fogja szolgálni.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációs miniszter neve alatt futó salátatörvény szerint teljesen kivehetik a budapesti és a többi önkormányzat kezéből a hulladékszállítást. A települések viszont ezt követően sem mentesülnének a köztisztasági feladatok ellátása alól, a közterületeken hagyott szemét eltakarítása továbbra is hozzájuk tartozna.

A hulladékgazdálkodási közfeladatot azonban szinte teljesen állami kézbe vennék, és azt egyetlen vállalkozásnak adhatnák tovább egy, a hatályos rendelkezéseknek megfelelő, határozott időre szóló koncessziós szerződéssel. A törvényjavaslat megfogalmazása szerint

a hulladékgazdálkodás gyakorlásának jogát az állam kizárólag egységesen, egy eljárásban, egy és ugyanazon koncesszor részére átengedheti.

A javaslat azt is leszögezi, hogy a koncesszió nem ruházható másra, de a koncessziós társaság az államtól átvett tevékenységek ellátásába alvállalkozókat is bevonhat.

Farkas Norbert / 24.hu

A törvénymódosítás az átadható állami feladatok közé sorolja a kukásautós lakossági vegyes és szelektív hulladékgyűjtést, a lomtalanítást, a szállítást, a hulladék előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást biztosító létesítmények fenntartása és üzemeltetése is állami feladat lesz, vagyis az eddig főként önkormányzati társulások által üzemeltetett tárolók is új felállásban működhetnek a jövőben.

A 140 oldalt meghaladó módosító csomagban nem esik szó az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.-ről. A kukaholdingként elhíresült állami céget azzal a feladattal hozták létre 2016-ban, hogy központosítsa a kommunális szemétszállítás díjbeszedését, és ez a cég felelt a hulladékgazdálkodási stratégia meghatározásáért, valamint az ágazat fejlesztési irányainak kijelöléséért is. A kukaholding létrehozásával elvették a pénzbeszedés jogát az önkormányzati cégektől, a központosítás azonban évekig tartó káoszt és pénzügyi zavart eredményezett az egész ágazatban.

A javaslat feléleszt egy régi üzletágat, a visszaváltási rendszert.

A kormány rendeletben meghatározott termékekre vonatkozóan kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki.

Ennek célja a javaslat szerint az, hogy újrahasznosítsák a visszaváltási díjas termékeket, valamint az, hogy megvalósítsanak egy országos hulladékgazdálkodási rendszert, amely a csomagoló anyagokból képződött hulladékkal foglalkozik.

Az állam a kötelező visszaváltási díjas rendszert is átadhatja a koncesszornak, így az ő feladata lesz a visszaváltás üzemeltetése visszaváltó berendezéssel vagy kézi átvétellel.

Reagált a tervezett változtatásra a főpolgármester. Karácsony Gergely szerdán a Facebookon azt írta:

a hulladékgazdálkodásról szóló új törvényjavaslat nyílt beismerése annak, hogy az állami kukaholding megbukott. Ezt mi Budapesten pontosan tudjuk, hiszen eddig is úgy működött ez a tákolmány, hogy a budapestiek által befizetett szemétdíjat egyszerűen zsebre tette, és nem adta vissza a fővárosi közszolgáltatónak, így a veszteséget Budapestnek kellett állnia.

Hozzátette, a főváros köztisztaságáért felelős FKF-et, annak bevételeiét meg kell őrizni, nem engedhető meg, „hogy nőjön a budapestiek által fizetett szemétdíj, és hogy a budapestiek befizetései ne Budapesten hasznosuljanak.”

Vlagyimir Putyin hatalmát nem sok minden fenyegeti, ám ezek egyike biztosan Alekszej Navalnij. Az orosz ellenzéki vezető által kiszivárogtatott felvételek szerint az elnöké a világ legdrágább palotája. Ezek a képek rettenetes politikai károkat okozhatnak az orosz elnöknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.