Belföld

Rogán szerint azok ellenzik a nemzeti konzultációt, akik a postásoktól sajnálják a támogatást

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Rogán Antal ugyan a kormányzati kommunikációért is felelős miniszterként, azonban mégis a legkevesebbet szereplő kormánytag. Ritka alkalom, hogy kérdezni lehet tőle, így éves meghallgatása az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága által eseményszámba megy. A bizottsági ülés termébe nem engedték be a sajtót.

A hvg.hu beszámolója szerint a politikus a nyitóbeszédében a nemzeti konzultációkkal büszkélkedett, mert szerinte ez az eszköz teszi lehetővé, hogy a kormány az emberekkel közösen döntet az irányelvekről. Rogán azt mondta, az idei (11,5 milliárdba kerülő) konzultáció sem volt drágább, mint a korábbiak, csak a teljes költségvetési keretbe megjelentek olyan más, kormányzati kommunikációs költségek is.

A miniszter azt is felhozta, hogy a 11,5 milliárdba az ívek terjesztése is benne volt:

Ha sajnálják a posta támogatását, akkor csak azt szeretném megkérdezni: melyek azok a külföldi szereplők, amelyek a posta vetélytársai, akiket önök a maguk részéről szívesebben támogatnak?

– kérdezte a miniszter.

Téma volt a kormány által megrendelt közvélemény-kutatások nyilvánossága is. Rogán szerint ezek azért nem nyilvánosak, mert döntéselőkészítő dokumentumoknak tartja azokat. Ezek főleg a Századvégtől, közpénzből rendelt kutatások, de a miniszter szerint ez egy kategória azzal, mintha mondjuk a DK a saját költségvetéséből készíttetne kutatást.

A miniszter azt is kifejtette, hogy megéri sok milliárdot költeni kormányzati kommunikációra, nem is terveznek kevesebbet költeni. Jó példának említette Győrfi Pál videóit, amiből szerinte nagyon sokan tájékozódtak.

Rogán azt is felhozta, hogy a kormányzati kommunikációs költésekből nem csak a kormánymédia hízik:

Azt meg csak úgy csendben teszem hozzá, hogy jó néhány olyan baloldali médium van, a Népszavát is beleértve, de akár az RTL Klubig vagy az ATV-ig bezárólag, aki ha ebben az időszakban nem részesült volna a kormányzati kommunikációs költésekből, akkor nehezebben tudta volna sikeresen zárni ezt az évet

– fejtegette a miniszter.

Az LMP munkahelyteremtést segítő kérdéseire annyit válaszolt, hogy valójában az LMP támogatja azokat az önkormányzatokat, amelyek adók akarnak emelni. „Vlagyivosztoktól Londonig nincs ilyen Eurázsiában, mindenhol adókat csökkentenek a járvány alatt” – mondta Rogán. Azt nem tette hozzá, hogy a szolidaritási hozzájárulás nevű adó megemelésével éppen a kormány sarcolja az önkormányzatokat, és az iparűzési adó felfüggesztését, vagy csökkentését is fontolgatják, ami szintén bevételkiesést jelent a helyhatóságoknak, amelyeknek ezeket valahonnan pótolniuk kell, ha működni szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik