Belföld koronavírus

Új intézkedésekről döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs

Ingyenes ingatlan értékbecslést és gyorsabb közjegyzői közreműködést ígérnek.

Kedden ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs, és hat olyan javaslatról döntöttek, amelyek Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik a pénzügyek intézkedését.

  • Ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Varga Mihály szerint ez további 50-60 ezer új helyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.
  • Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi 2 millióval is csökkenhet a személyes ügyintézések száma.
  • Ugyanez vonatkozik a földhivatalokra is: az elektronikusan benyújtható iratokkal évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás, például ingatlanszerzéssel vagy a hitelfelvétellel kapcsolatban.
  • Széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése is, ezt a jövőben a számítások szerint az ügyek egyharmadában egy erre a célra létrehozott adatbázis alapján végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30 – 50 ezer forint közötti megtakarítást érhet el.
  • Az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködés is felgyorsul és egyszerűsödik, ez több tízezer forintos megtakarítást jelenthet.
  • A digitális dokumentum-kezelés bevezetésére a 6 és fél millió bankszámlával rendelkező magyar állampolgár biztonságának erősítése miatt van szükség.

Varga Mihály hozzátette, hogy az intézkedéseket rövid időn belül bevezetik.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik