Belföld koronavírus

2,5 milliárd forintos hitelcsomaggal segítenek a legkisebb budapesti cégeken

A főváros emellett egy kuponprogramot is indít a budapesti iparkamarával közösen.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány közös programot indít a legrosszabb helyzetben lévő mikro- és egyes kisvállalkozások mikrohitelezéssel való gyors megsegítésére, mintegy 2,5 milliárd forint értékben – közölte kedden Karácsony Gergely főpolgármester. Megjegyezte, hogy tudják, ennél több pénzre lenne szükség, de a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások miatti nehéz helyzetben ennyit tudnak csak felelősséggel vállalni.

A Facebookon közzétett bejegyzésben beszámolt arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a lakosságnak szolgáltató budapesti vállalkozások számára kuponprogramot indít, amelynek keretében a fogyasztók előre vásárolhatnak szolgáltatásokat, ezzel segítve a nehéz helyzetbe került vállalkozások finanszírozását. Ennek részleteit később dolgozzák ki.

Karácsony bejelentette azt is, hogy sem a főváros, sem a BKIK nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által tett javaslatot az iparűzési adó felfüggesztésére vagy megszüntetésére. Az erről szóló megállapodás szerint

bármilyen IPA elengedés csak akkor lehetséges, ha az az önkormányzatok számára egyidejűleg, és teljes mértékben kompenzációra kerül azok működési kiadásainak finanszírozására. Minden ezzel ellentétes javaslat súlyos problémákat jelent a gazdaság számára nélkülözhetetlen közszolgáltatások szempontjából.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik