Belföld koronavírus

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a szigorításról, vagy a lazításról

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Maruzsa Zoltán államtitkár kezdte a köznevelési statisztikák ismertetésével. Elmondta, hogy az általános iskolák 3 százalékában, 71 iskolában van jelenleg rendkívüli szünet, illetve 431 osztályban folyik tantermen kívüli digitális oktatás.

Az óvodák 10 százalékában (314 intézmény) hoztak valamilyen járványügyi intézkedést. Mivel 136 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet az operatív törzs hétfői közleménye szerint, ezért kiszámolható, hogy 178 óvoda működik úgy, hogy egy-egy csoport nem járhat be. Ez lényeges javulás a pénteki adathoz képest.

268 koronavírus miatt bezárt óvodát nyitottak újra
Vannak viszont óvodák, amelyek működhetnek, csak néhány csoport nem járhat be.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az iskolai fertőzések során alig alakultak ki gócpontok: az esetek 95 százalékában 1-5 diák fertőződött meg, a 97 százalékukban pedig 1-5 pedagógus.

Pénteken kezdődött a szociális szfárában dolgozók célzott tesztelése, hétfőn pedig a pedagógusokat is elkezdik tesztelni. Az államtitkár elmondta, hogy 191 ezer főt szeretnének tesztelni:

a tesztelés önkéntes és ingyenes, de kérik és javasolja a kormány a pedagógusoknak, hogy éljenek a lehetőséggel.

Az eredményeket jövő héten fogják majd közölni. A tömeges teszteléstől azt várják, hogy pontos képük legyen a pedagógusok átfertőzöttségről.

Müller Cecília elmondta, hogy a pedagógusokat egy két egyetemistából és egy adminisztrátorból álló csapat fogja tesztelni. Az egészségügyi dolgozóknak viszont csak a teszteket küldik ki, mert ők egymást is tudják tesztelni.

Nem kellemes a vizsgálat, de tűrni kell

– mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint csak úgy lehet elkerülni a fals negatív teszteket, ha a kellemetlen tesztelésnek alávetik magukat az emberek.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a más országokban végzett tömeges tesztelések tapasztalatai azt mutatják, hogy 1-1,5 százaléknyi tünetmentes fertőzöttet találnak általában.

A járványügyi vezető a friss adatokat is ismertette. Arra hívta fel külön a figyelmet, hogy ugyan az új fertőzöttek száma kicsit visszaesett, de még mindig nagyon sokan, 7461-en vannak kórházban, közülük 627-en lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy főleg a kórházban levők számának függvényében dönthet a kormány a szabályok szigorításáról, vagy lazításáról. Erre a szerdai kormányülésen kerülhet sor.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a WHO 170 kutatóműhelyt tart nyilván, ahol vakcinát fejlesztenek, és sok helyen már az utolsó fázisban tart az oltóanyag fejlesztése. Ez reménykeltő szerinte, de a tömeges oltás legkorábban 2021 első negyedévében kezdődhet csak meg.

Az influenzaoltásról is beszélt Müller Cecília: azt mondta, nem igaz, hogy elfogyott az oltóanyag, eddig a 74 százalékát „oltották el” az első körben kiküldött vakcináknak. Azt azonban elismerte, hogy több helyen nagyobb a kereslet: a fővárosban leginkább, de 13 másik megyében is utánrendeltek influenzaoltásból.

A 3 évesnél fiatalabbaknak adható oltóanyagnak viszont csak a 20 százaléka fogyott el, így a kisgyerekes szülők könnyedén beoltathatják gyerekeiket influenza ellen. Ez a vakcina akár idősebbeknek is adható, erről az oltó orvos dönthet.

Kiss Róbert közölte, hogy 1022 maszkviselési szabályokat megszegő ellen intézkedtek a hétvégén, és 1241 ember ellen pedig azért, mert a kijárási szabályokat hágta át.

Hat vendéglátóhelyet, üzletet zártak be:

  • egy tatai éttermet 30 napra, mert nyitva találták,
  • egy erzsébetvárosi vegyesboltot,
  • egy XV. kerületi pizzériát,
  • egy angyalföldi csárdát,
  • egy IX. kerületi szépségszalont,
  • és egy pesterzsébeti italboltot.

Újságírói kérdésekre kiderült, hogy télen sem fertőz kevésbé a koronavírus. Illetve az is, hogy ha valaki orvostól megy haza, és ezt tudja igazolni, akkor este 8 után is hazaérhet büntetlenül. Valamint, hogy nem kötelező hamvasztani a covidos elhunytakat.

Mi is kérdeztünk, de egyetlen kérdésünket sem olvasták fel ezek közül:

1)      Hány idősotthonban, szociális intézményben van jelen jelenleg a koronavírus-fertőzés? Összesen hány gondozott, és hány dolgozó fertőzött?

2)      Mekkora a koronavírus-fertőzés, vagy hatósági karantén miatt az ellátásból kieső egészségügyi dolgozók aránya?

3)      Mennyi az aktív fertőzöttek száma megyei bontásban?

4)      Hány koronavírusos beteget ápolnak jelenleg intenzív ágyakon?

5)      Hány százalékos jelenleg az intenzív ágyak kihasználtsága?

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik