Belföld koronavírus

Mentesülhetnek az autisták a kötelező maszkviselés alól

Módosította a maszkviselésre vonatkozó korábbi rendeletet a kormány, derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által szignózott új szabályozás értelmében csütörtöktől nemcsak a hatéves kor alatti kiskorúak, hanem az autizmus spektrumzavarral élő személyek is mentesülnek a kötelező maszkviselés szabálya alól.

A rendelet szerint az autizmus spektrumzavarral élő személy a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal vagy orvosi igazolással igazolhatja állapotát.

Korábban egyébként az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége hívta fel arra a figyelmet, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik egy részének megoldhatatlan feladat a fogyatékossággal élő családtag kötelező maszkviselése. Mint írták: a többségében egyszülős családok számára megoldhatatlan az, hogy hozzátartójuk nem tudja elviselni magán a maszkot, és így a büntetés kockázata nélkül nemcsak a tömegközlekedési eszközöket nem tudják használni, hanem boltba, gyógyszertárba sem tudnak elmenni.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Loic Venance / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik