Belföld koronavírus

Dunaújvárosból is vezényelnek át orvosokat és ápolókat a Szent János Kórházba

Több mint egy héttel az után, hogy Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy nincsenek bergamói állapotok a koronavírusos betegeket ellátó magyar kórházakban, a kórházvezető újabb nyilatkozatot adott a lapnak.

Ezúttal többek között arról beszélt, hogy jelenleg kilencven áthelyezett kolléga: harminc orvos és hatvan szakápoló dolgozik náluk. Közülük nem mindenkit osztanak be a Covid-osztályokra, hanem kiváltanak velük olyan saját kollégákat, akik már tavasszal is részt vettek a koronavírus-ellátásban. 

A vezénylés lényege, hogy az orvost oda kell helyezni, ahol feladat van – mondta Takács Péter, hozzátéve

ha én békeidőben annyi belgyógyászt és intenzív orvost alkalmaznék, amennyire most van szükség, hűtlen kezelést valósítanék meg.

A kórházvezető a Magyar Nemzetnek elárulta azt is, hogy a legmesszebbről átvezényelt munkatársak Dunaújvárosból érkeztek, számukra egy- illetve kétágyas, vizesblokkal rendelkező vendégszobákat alakítottak ki. Aki minden műszak végén hazamenne, annak ez a lehetőség is biztosított. A Székesfehérvárról érkezők pedig kisbusszal jönnek reggelente a Szent János Kórházba, és mennek haza esténként.

Az átvezényelt egészségügyi dolgozók a normál órabérük másfélszeresét kapják, és biztosított az étkezésük, sőt aki erre igényt tart, az a személyzet számára kialakított konditermet is használhatja – ismertette a kórházvezető.

Nyilatkozatából kiderült az is, hogy a Szent Jánosban eddig az igazolt pozitív és kórházi ellátást igénylő páciensek száma 735 fő volt: a március elejétől augusztus végéig tartó első hullám idején mintegy kétszáz, az azóta eltelt bő két hónapban pedig több mint ötszáz koronavírusos beteget ápoltak.

Jelenleg négy egységükben kétszázharminc betegnek nyújtanak Covid-ellátást, harminc páciens kap légzéstámogatást, közülük négyen invazív lélegeztetést. Az ezeregyszáz ágyas intézményben eddig háromszázharminc ágyon láttak el koronavírussal fertőzöttet.

Takács Péter ismertette, hogy a betegek átlagéletkora valamelyest csökkent tavaszhoz képest: akkor 70,5 év volt, most pedig 68 év. Az elhunytak átlagéletkora azonban szinte változatlan, az első hullám idején 82,4, a második szakaszban pedig 82,3 év.

Arányaiban kevesebben halnak bele most a fertőzésbe, mint tavasszal, ezt a kórházvezető azzal indokolta, hogy „nagyon sok amúgy is leromlott egészségi állapotban lévő beteg került hozzánk idősotthonokból, akik közül sokakat elveszítettünk.”

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik