Belföld

842 millió forintért épül lift a Várba

Nettó 842 millió forintból építteti meg a Miniszterelnökség felügyelete alatt működő Várkapitányság Zrt. a Tabáni liftet – szúrta ki az Átlátszó a közbeszerzési értesítőben.

A hivatalos leírás szerint a lift „kompozíciójában és funkcionálisan az újjáépülő Stöckl-lépcső folytatása. Míg utóbbi a Hunyadi udvar és a Csikós udvar között létesít gyalogos kapcsolatot, a Tabáni liftpavilon a Csikós udvar és a Palota út között létesít akadálymentes kapcsolatot.”

A műszaki részletek szerint a kivitelezők 2 darab 33 fős liftblokkot fognak építeni, és a betonozás, falazás, zsaluzás, állványozás mellett 350 négyzetméteren konzerválják a Zsigmond korabeli falat is, továbbá burkolási, gépészeti, villamossági feladatokat is elvégeznek.

A szerződést a WHB Kft.-vel és a Laki Épületszobrász Zrt.-vel kötötték meg. Ez a két cég építette a Stöckl-lépcsőt is, amelyhez a lift kapcsolódik. A WHB többségi tulajdonosa Paár Attila, aki annak idején megvette Orbán Viktor miniszerelnök veje, Tiborcz István tulajdonrészét a közvilágítási botrányokról ismertté vált Eliosban.

Kiemelt kép: MTVA/Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik