Belföld

Varga Judit: Fájdalmat akarnak okozni Magyarországnak

Nem közeledtek az álláspontok jogállamiság és költségvetés ügyében a tagállamok között az EU úgynevezett Általános Ügyek Tanácsában, amelyen az európaügyi miniszterek vettek részt. A vitában a jogállamisági feltételrendszer alkalmazása mellett 13, ellene pedig 2 (Magyarország, Lengyelország) tagállam érvelt – írja a hvg.hu.

Magyarországot Varga Judit igazságügyminiszter képviselte, aki összeszólalkozott a levezető elnökkel, a német Michael Roth államminiszterrel. Varga ugyanis azt mondta, hogy a jogállamiság egy ideológia, Roth azonban ezt visszautasította. Hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy aki az EU-t autoriter rezsimekhez hasonlítja, az ezt komolyan is gondolja.

A hvg.hu beszámolója szerint a támogatók arról beszéltek, hogy az Európai Parlamenttel elért kompromisszum jó és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az európaiak hozzájussanak az őket megillető forrásokhoz.

Orbán vétója miatt több mint 200 milliárd forintos forrást veszíthet el a főváros
Még az ország legkisebb települése is milliós nagyságrendű összegtől esik el.

Vincenzo Amendola olasz miniszter megjegyezte, nem lenne szabad félni a jogállamiságtól, az embereknek pedig nem lehet megmagyarázni, hogy miért fognak késni a pénzek. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy éppen elég válságot kell most kezelnie az EU-nak, nem hiányzik egy újabb.

Varga Judit viszont azzal érvelt, hogy

Magyarország szerint ez a jogállamisági megállapodás túllép azon, mint amiben az állam- és kormányfők júliusban megegyeztek. Ki akarják éheztetni az országot, fájdalmat akarnak okozni Magyarországnak, nem is értem, hogy várják el, hogy ezt támogassuk.

A miniszterek abban maradtak, hogy további tárgyalásokra van szükség, az idő azonban vészesen fogy, hiszen jövő január elsején már indulnia kellene az összesen 1800 milliárd eurós két alapnak – írja a hvg.hu.

Ez a fal, ameddig elment Orbán
Csődöt mondott az unió megoldása a kezelhetetlen politikai konfliktusokra, a magyar miniszterelnök pedig sokak jóindulatát veszítheti el a vétójával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik