Belföld koronavírus

Az önkormányzattól kér pénzt defibrillátorra a Jahn Ferenc kórház

A Momentum szerint felháborító, hogy a kormány nem segít egy járványkórháznak.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a XX. kerület polgármesterének írt levelében az önkormányzattól kér segítséget, hogy defibrillátort, mobil ultrahang készüléket és izolációs betegszállító ágyat vásárolhassanak, ugyanis erre saját forrásuk nincs, eszközbeszerzési keretük kimerült – közölte hétfőn a Momentum.

A közleményhez csatolt levélben Ralovich Zsolt főigazgató azt írta, hogy a kórház eszközbeszerzési kerete az év első felében már kimerült, de a járványügyi védekezéshez és a biztonságos betegellátáshoz szükség lenne néhány olyan eszközre is az alapvető felszereléseken kívül, amelyek minőségi fejlesztést és plusz biztonságot jelentenének.

A levélből kiderül, hogy a koronavírusos vagy annak gyanújával érkező betegek esetében sokszor van szükség gyors diagnosztikai eljárásra, amelyet megkönnyítene egy mobil ultrahang készülék. A koronavírussal esetenként együtt járó, akár életveszéllyel is fenyegető állapotromlás esetén újraélesztésre is szükség lehet, ehhez kellene még egy defibrillátor, a Covid-fertőzöttek biztonságos szállítását pedig nagyban segítené izolációs betegszállító ágy beszerzése. Ezért Ralovich Zsolt arra kérte Szabados Ákos kerületi polgármestert, hogy a korábban megítélt 20 millió forintos támogatás terhére segítse fenti, prioritást élvező eszközök beszerzését 15,5 millió forint értékben.

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a levéllel kapcsolatban azt mondta, hogy „bár a kormány 2017 óta minden évben, évente többször is bejelenti a 700 milliárd forint összértékű Egészséges Budapestért Programot, forrást nem biztosítanak rá. Az elmúlt 3 évben megközelítőleg csak a megígért összeg tizedét biztosították EBP-s fejlesztésekre”. A Momentum felháborítónak tartja, hogy egy járványkórház nem tud beszerezni saját forrásból az ellátáshoz szükséges eszközöket, illetve hogy nem kap plusz felszerelést kormányzati forrásból.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik