Belföld koronavírus

Több fertőzöttet jelentettek, mint tesztet: soha nem volt ennyi új koronás egy nap alatt

A vasárnap és a hétfőn közölt számokat összehasonlítva 6098 koronavírustesztet végeztek az elmúlt 24 órában. Itt azonban valami gond lehet, mert ez kevesebb, mint ahány új fertőzöttet jelentettek. Ugyanis 6495 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Azonban az sem egészen biztos, hogy ennyi új fertőzöttet találtak, mert tegnap 140 961 fertőzöttről írtak. Ez pedig kereken hétezerrel kevesebb, mint hétfőn, és nem túl valószínű, hogy pontosan ennyi új beteget találtak volna.

Frissítünk!

„A ma reggel közölt mintavételek száma adatszolgáltatási késedelem miatt nem végleges, a közöltnél jóval több mintavétel történt, az adatot még a mai napon frissítjük” – közölték fél 11-kor a kormányzati oldalon.

Az összes fertőzött számát is javították a hétfői közleményben, így a 6495 új fertőzött a helyes adat.

Az aktív fertőzöttek száma 110 256. A tesztkapacitást ugyan növelték – a mentők gyorsteszteket használnak –, de az elmúlt napokban is bőven 5 százalék felett volt a találati arány, így ennél jóval több fertőzött lehet az országban.

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190-re emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Egy 50 évesnél fiatalabb ember hunyt el az elmúlt 24 órában a vírussal összefüggésben, egy 33 éves férfi. Azonban az áldozatok sorában egy férfinél és egy nőnél sem életkort, sem más adatot nem töltöttek fel egyelőre; ilyen korábban még nem fordult elő.

7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen. Ez azt jelenti, hogy vasárnaphoz képest 13-mal több embert lélegeztetnek, kórházban pedig 223-mal vannak többen. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy mennyien vannak intenzív osztályon.

Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. A megyei adatok között szintén anomáliák voltak az elmúlt napokban. A 444.hu is megírta, hogy Hajdú-Bihar megyében szerdán még az addigi trendbe beleillő 351 új fertőzöttet jelentettek, csütörtökön már csak 25-öt, pénteken egyet, szombaton és vasárnap összesen 52-t. Szabolcsban a szerdai 161-ről csütörtökre 9-re ment le az új fertőzöttek száma, pénteken pedig nem is találtak új fertőzöttet. Borsodban a szerdai 165 új fertőzött péntekre 15-re, szombatra 31-re csökkent.

Erről szintén kérdeztük az operatív törzset, mert a tesztek számához képest itt is valami probléma lehet. Ilyen adatközlés mellett viszont értelmetlen ábrázolni a megyei adatokat.

Kiemelt kép: Csóti Rebeka/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik