Belföld

Buldózerrel bontottak egy közel 200 éves házat Ferencvárosban

Ledózeroltak egy 184 éves, műemléki besorolású ház belső részét Ferencvárosban, hogy egy többemeletes ingatlant építsenek helyére – írja az Átlátszó. A portál a bontásról drónfelvételt is közöl.

A Lónyay utca 26. alatti, műemléki házat Hild József testvére, Károly tervezte a 19. században. Az oknyomozó portál felidézi, hogy az épületet 2016-ban adta el az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat, mégpedig értéke alatt, mert a műemléki védettség miatt nem nagyon lehetett ráépíteni vagy bővíteni. Ráadásul az örökségvédelmi hatóság évekig csak a tetőtér beépítéséhez járult hozzá.

Aztán hirtelen jött egy fordulat, mert a beruházó cég 2019 áprilisában beadott egy kérelmet a társasház felújítására és bővítésére, a hatóság pedig megadta az engedélyt, hogy a homlokzati szárnyon kívül a két belső udvart is lebontsák, és egy nagy új épületet húzzanak fel a helyükre.

Egyszer csak jött a Miniszterelnökség egyik eldugott folyosóján lévő osztálytól egy hozzájárulás, mely szerint ez a ház ugyan műemlék, de ilyen módon (a sok emeletes rész hozzáadásával) fel lehet újítani

– reagált erre Baranyi Krisztina, a kerület 2019 októberében megválasztott polgármestere.

Kerületek sokszor tehetetlenek az ilyen ügyekben, mai cikkünkben körbejártuk, hogy miért.

Fütyült a szabályokra a NER-ben hasító arab szállodamogul, amikor luxusvillát húzott a Rózsadombra
A lovagkereszttel kitüntetett Sameer Hamdan évekkel ezelőtt kezdett építkezni Budán. Helyszíni tapasztalatunk szerint azonban a Párisi Udvar tulajdonosa túlépítette az ingatlant, amire a II. kerület nem is adta meg a fennmaradási engedélyt.

Kiemelt kép: Google

Ajánlott videó

Olvasói sztorik