Belföld

Meghalt Halzl József

A Rákóczi Szövetség tudatta, hogy tiszteletbeli elnöke 87. életévében elhunyt.

A Rákóczi Szövetség saját halottjának tekinti őt, temetéséről később gondoskodnak, írta a Bumm.sk.A szervezet honlapján közétett életrajz szerint Dr. Halzl József Győrben született 1933. december 19-én. Apai ága a felvidéki Szencről, az anyai a burgenlandi Sopronkeresztúrról származik.

Iskoláit Ácson, Pannonhalmán, Hatvanban és Budapesten végezte. A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnök oklevelet. Később ott doktorált.  Az ’56-os forradalom idején ötödéves műegyetemi hallgatóként az események részeseként naplót írt, amelyet a rendszerváltozás után megjelentetett.

Szakmai munkája az energetikához kötötte, a rendszerváltozás előtt az EGI (Energiakutató Intézet) munkatársaként hőerőművekhez kapcsolódó kutatásokon dolgozott.1991 és 1994 között a Magyar Villamosművek vezérigazgatójaként irányította Magyarország legnagyobb vállalatát.

A rendszerváltozás idején aktívan bekapcsolódott az MDF munkájába, egy ideig a párt igazgatójaként dolgozott. 1990-től 2018-ig a Rákóczi Szövetség elnöki tisztségét töltötte be. 2018-ban a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökévé választották.

Társadalmi tevékenységének a Rákóczi Szövetség mellett, része volt az 1980-as évektől a városmajori plébániaközösség ifjúságának szervezése és a hátrányos helyzetű emberek energiafogyasztását segítő Héra Alapítvány vezetése.

Életében meghatározó szerepet töltött be a komolyzene, ő maga is magas szinten zongorázott.

A kormány nevében a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt írta, hogy Halzl József

nemzeti elkötelezettsége, rendíthetetlen jelleme, nagyszerű szervezőkészsége

a Rákóczi Szövetség megalapítását követő több mint három évtizedben magyar fiatalok tízezreinek tette lehetővé, hogy átéljék a nemzethez tartozás élményét, megerősödjenek magyarságukban.

Sokan Tőle vagy Neki köszönhetően tudhatták meg, hogy nemzeti önazonosságunkban egyszerre van jelen a történelmi fájdalom és a »büszke gyönyörűség« és hogy »minden magyar felelős minden magyarért«.

Betegségében is fáradhatatlanul dolgozott. Jószívű, szerény, szeretetet sugárzó személyisége az általa képviselt ügynek mindenütt barátokat, támogatókat szerzett – írta Gulyás Gergely, aki szerint a Halzl József halálával elszenvedett veszteséget csak az csillapítja, hogy életműve velünk marad.

Rajtunk áll, hogyan ápoljuk és éltetjük. Isten nyugosztalja Halzl Józsefet!

Dr. Halzl József fontosabb díjai:

Segner János András-díj

MVM Emlékérem (1999)

Esterházy-emlékérem (2000)

Széchenyi Társaság Emlékérme (2009)

Magyar Örökség díj (2010)

Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje polgári tagozatának kitüntetése (2011)

Szent István-díj (Esztergom) (2013)

Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal (2016)

Szent Márton-díj (2017)

Pro Urbe Budapest-díj (2018)

Magyar Fiatalokért Díj (2018)

Bethlen Gábor Díj (2019)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.