Belföld koronavírus

„Olyan ez, mint az influenzaoltás: ingyenessé tették, pedig nincs is”

Polgármestereket kérdeztünk az ingyenes közterületi parkolásról, ami gyakran nemcsak az önkormányzatoknak okoz komoly gondot, hanem a lakóhelyük közelében helyet kereső autósoknak is.

November 4-étől ismét ingyenesen lehet parkolni az ország közterületein. A kormány célja az, hogy a közösségi közlekedésben ne alakuljon ki tumultus, így a koronavírus lassabban terjedjen. A napi.hu számára a nyáron készített közvélemény-kutatás eredménye szerint viszont kevesen ültek át az autójukba a tavaszi hasonló kormánydöntés miatt: a válaszadók mindössze 9 százalék mondta azt, hogy a tömegközlekedéstől való félelmében váltott autóra, és azért, mert nem kellett fizetni a parkolásért.

Még ha elfogadjuk is az ingyenes parkolásnak a járvány elleni védekezésben játszott szerepét, akkor is látni kell, hogy az ingyenes közterületi várakozás nemcsak az önkormányzatoknak okoz gondot, hanem akár az autósoknak is. Ha többen ülnek autóba, több lesz a dugó, az emberek még a saját házuk előtt sem tudnak parkolni, így nem csoda, ha egy felmérés szerint a budapestiek többsége a tavaszi bevezetés előtt ellenezte az ingyenes parkolást.

Eger polgármestere Mirkóczki Ádám a 24.hu-nak azt írta, hogy a városban az első járványhullám idején már a kormányzati intézkedés előtt ingyenessé tették a parkolást, de a tapasztalatok szerint ez nem volt jó döntés, mert az autósok nem éltek, hanem visszaéltek a lehetőséggel.

A célunk az volt, hogy kerüljék a tömegközlekedést, és a minél gyorsabb ügyintézés után térjenek haza autóikkal, ne időzzenek a belvárosban. Ezzel szemben sokan tárolták az autóikat napokon keresztül a parkolókban, még kevesebb parkolóhelyet hagyva másoknak, és rendszeressé vált a zöld felületeken és a tilosban való parkolás is

– közölte Mirkóczki, hozzátéve, hogy a tavaszi ingyenes parkolás 65 millió forint mínuszt okozott a városnak. A polgármester úgy számol, hogy a mostani bevételkiesés is hasonló mértékű lesz.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Szombathely szocialista polgármestere, Nemény András válasza szerint az ingyenes parkolás havonta körülbelül 43 millió forint mínuszt jelent a városnak, de ez az összeg a téli időszakban még nagyobb lehet.

Ez azért is különösen nagy érvágás nekünk, mert már eleve kétmilliárdnyi veszteséggel kalkulálunk erre az évre és 2021-re is

– írta.

Szarvas Péter békéscsabai polgármester számítása szerint városának november 5-étől az év végéig mintegy 25 millió forint bevételkiesést okoz az intézkedés, de ha a veszélyhelyzet tovább tart, úgy 2021. február 21-éig további 23 millió forinttól eshetnek el.

Persze a kormánypárti önkormányzatokat is sújtja az intézkedés, és az összes megyeszékhely polgármesterének ki is kértük a véleményét róla. A fideszes városvezetők közül azonban csak Győr és Szolnok polgármestere válaszolt, előbbi, Dézsi Csaba András azonban nem volt túl bőbeszédű:

Hááát

– írta le röviden véleményét, és csak annyit tett hozzá, majd a végén kiderül, mennyi pénztől esett el a város.

A fideszes Szalay Ferenc vezette szolnoki önkormányzat ugyanakkor jó döntésnek tartja a parkolás ingyenessé tételét, „mivel segít a tömegközlekedésben Szolnokon is tapasztalható zsúfoltság leküzdésében, ezáltal pedig a vírus terjedésének sebessége is mérséklődhet”. Megjegyezték, a parkolási bevételek kiesése természetesen csökkenti az önkormányzat bevételeit, de úgy gondolják, hogy az emberek egészségének megőrzése, a járvány terjedésének visszaszorítása a legfontosabb. Az önkormányzat úgy számol, hogy az év utolsó két hónapjában a várható bevételkiesés 75 millió forint lesz.

„Olyan ez, mint az influenza elleni védőoltás”

Budapesten okozza a legkomolyabb gondot az ingyenes közterületi parkolás bevezetése. Ennek oka, hogy itt járnak a legtöbben autóval, itt alakulnak ki a legnagyobb dugók, itt szennyezi leginkább a levegőt a sok autó, és persze a fővárosnak van a legnagyobb bevétele a parkolásból. Budapesten nincs elég parkolóhely, így most már ott tartunk, hogy a fővárosi autósok ötöde hetente 30 percnél több időt tölt el parkolóhely-kereséssel, a forgalomban részt vevő autósoknak pedig a 30 százaléka épp parkolóhelyre vadászik.

A Tóth József vezette XIII. kerület ezért a parkolás ingyenessé tételét nem is járvány elleni intézkedésnek tekinti, hanem politikainak. Úgy számolnak, hogy a döntés Angyalföldön az idei évben 400-500 millió forint bevételkiesését okoz.

Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester is úgy gondolja, a kormány

célja, hogy megfossza az önkormányzatokat a bevételtől. Az intézkedés parkolási káoszt okoz, és különösen az olyan belső kerületekben, mint az I. kerület, az erősödő gépjárműforgalom miatt napról napra romlik a levegő minősége

– írta a Párbeszéd politikusa, aki a kerület veszteségét havi 100 millió forintra teszi.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármester azt hangsúlyozta, hogy a fizető parkolás elsősorban forgalomszabályozási eszköz, és csak másodsorban bevételszerzési lehetőség, azt a célt szolgálja, hogy a helyiek a lakóhelyük környékén tudjanak parkolni, és a helyeket ne a máshonnan érkezők használják. Szerinte Orbán Viktor döntése minden szakmai alapot nélkülöz, és az ingyenes parkolás bevezetésének egyetlen oka, hogy a mostaninál is nehezebb helyzetbe hozzák az önkormányzatokat.

A döntéssel azonban nem elsősorban az önkormányzatoknak, hanem az embereknek okoztak kárt, hiszen a mesterségesen megnövelt forgalom miatt a legtöbb helyen nem lehet parkolóhelyet találni. Olyan ez, mint az influenza elleni védőoltás: a kormány ebben az esetben is ingyenessé tett valamit, ami valójában nincs is

– írta Horváth.

Az első hullámban nagyságrendileg 750 millió forint kiesést okozott a zuglói önkormányzatnak az ingyenes parkolás, a polgármester számítása szerint a másodikban várhatóan ez az összeg meghaladja az 1 milliárd forintot.

Az első hullám során egyébként az látszott, hogy megugrott az autósforgalom Budapesten az ingyenes parkolás bevezetését követően, és gyorsan romlott a levegő minősége. A Waze adatai alapján az egyelőre nem látszik, hogy a budapesti forgalom november első felében is megnőtt volna, mindazonáltal a Levegő Munkacsoport petíciót indított a parkolási díj felfüggesztéséről szóló rendelkezés visszavonásáért.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.