Belföld koronavírus

A halálozásokból kiindulva más járványgörbe adódik

Sok jel utal arra, hogy a hivatalos kormányzati oldalon nyilvánosságra hozott regisztrált koronavírusosok száma nincs rendben. Amikor szeptember elején elkezdett meredeken emelkedni a járványgörbe, párhuzamosan futott a csehekkel, a magyar kormány szeptember 18-i rendeletével hatósági árat szabott meg a PCR-tesztekre, így már sok szolgáltatónak nem érte meg ilyen ár mellett teszteket csinálni. Ezek után a magyar járványgörbe akkortól vált el a csehtől.

Aztán a kontaktkutatás sem igazán működik, a mentők sok helyre nem értek oda időben, előfordul, hogy több mint egy hét után lesz csak meg a pozitív eredmény az után, hogy tesztet rendelt a háziorvos a koronavírusos tünetekkel rendelkező betegnek – a problémákat sokan ismerhetik.

A pozitív tesztek 20-30 százalék közötti aránya is arra utal, a valós helyzetet nem tükrözik a hivatalos számok. Akkor van ugyanis kontroll alatt a járvány, akkor lehet valós képe az országnak az ott zajló folyamatokról, ha a pozitívak aránya a teszteltek legfeljebb 5 százaléka a WHO ajánlása szerint.

Az is igaz, hogy nem minden koronásnak vannak tünetei, itt 5-10-szeres szorzót szoktak emlegetni, vagyis 1 tünetes koronásra 5-10 nem tünetes koronavírussal fertőzött jut.

Mégis, ahhoz, hogy a valós helyzethez közelebbi képet kapjunk, érdemes nem a napi új fertőzöttek hivatalos oldalon nyilvánosságra hozott számából kiindulni, hanem a halálozásokból. (Ez persze azt feltételezi, hogy a koronavírus miatt elhunytaknál a vírus okozta a halált, és minden emiatt meghalt ember benne van a statisztikában.) Erre tett egy kísérletet a Portfolio.hu.

A portál két becslést is készített, egyik azt feltételezi, hogy 1 százalékos a halálozási arány a fertőzötteknél, másik pedig ennél kissé magasabb halálozási arányból indul ki. (Az ábrák a portál cikkében megnézhetők.)

Ezek szerint a mostanában 4-5000 fő között ingadozó hivatalos napi új regisztrált fertőzött számához képest inkább 9-12 ezer új fertőzöttet regisztrálhatnának a hatóságok, ha lenne elég tesztkapacitás, és a kontaktkutatás is flottul menne.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közzétett képen védőfelszerelést viselő orvos ellát egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik