Belföld koronavírus

Müller Cecília: Szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!

Egy kicsit rosszul érintett az a panasz, ami tegnap érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Arról a gyakorlatról szereztek tudomást, hogy egyes munkahelyeken több dolgozó lázcsillapítót vesz be, így átcsusszan a hőmérsékletet mérő infrakapun. Korábban sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ma életveszélyes betegen munkahelyre, közösségbe menni – fogalmazott Müller, hozzátéve:

Szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!

Az elmúlt 24 órában több mint 5 ezer új fertőzöttet regisztráltak és 99-en hunytak el.

Több mint ötezer új fertőzött, meghalt 99 beteg
Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 99 202 fő.

4-8 nap múlva is még több fertőzött lesz, ezt jelzik előre a szennyvízből vett minták.

Ma az influenza elleni oltóanyagból újabb adagokat szállítottak ki a háziorvosokhoz.

A felnőtt számára igénybe vehető oltóanyagnál a korábban kiszállított mennyiség 65 százalékát adták be eddig az orvosok, a gyerekeknek valóból csak 10 százalék fogyott el.

Mobil szűrőbuszokat állítottak hadrendbe tegnap két helyen, a hétvégén már hat helyen lesznek ott.

Senki ne álljon sorba, mert csak azok vehetik igénybe a mobil szűrőbuszokat, akiknek a háziorvos korábban megrendelte a szűrést, azt pedig a mentők döntik el, hogy a mobil szűrőállomára irányítják-e a beteget, vagy házhoz mennek, húzta alá az országos tiszti főorvos. Tehát ez nem egy szabadon igénybe vehető szűrési lehetőség.

A rendőrök tegnap három boltot zárattak be, mert az ott dolgozók nem viseltek maszkot – jelezte Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az is kiderült, hogy 324 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt 24 óra alatt. A kijárási tilalmat megszegők közül 39 embert figyelmeztettek, 170 bírságot szabtak ki és 115 szabálysértési feljelentést tettek. További három embert a rendőrök feljelentettek közterületi csoportosulás szabályainak megsértése miatt.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik