Belföld koronavírus

MOK-alelnök: Sokan azt is csak késve tudják meg, hogy meghalt a szerettük

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Ápolási ágy van, lélegeztetőgép van, de a minden szükséges eszközzel felszerelt úgynevezett intenzív ágyak már szűkebb keresztmetszetet jelentenek, az ezek mellett szakszerű ellátást nyújtani tudó szakszemélyzet létszáma pedig véges – mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a hvg.hu-nak adott interjújában.

A szeptemberi adatok szerint 2022 orvos rendelkezik anaszteziológus és intenzívterápiás szakvizsgával, de Lénárd emlékeztetett, hogy ez a szám azt nem mutatja, hányan dolgoznak ebből itthon, vagy esetleg nyugdíjasok, kisgyermekkel otthon vannak, vagy betegek.

Intenzív ápolói szakképesítéssel rendelkező nővérből 2003 van az országban. A szakmai ajánlás úgy szól, hogy egy intenzíves szakorvos 3-4, egy intenzíves szakápoló maximum kettő lélegeztetett beteget láthat el egy időben. Ha most ezeket a számokat a két vagy három műszakos munkarenddel összevetjük, nyilvánvalóan az jön ki, hogy szakemberből hiány van, már a 2240 intenzív ellátásra szoruló beteg ellátása is necces

– fogalmazott.

Meglátása szerint ha nem sikerül a fertőzések számát rövid időn belül jelentős mértékben csökkenteni, akkor bőven nyolcvan százalék fölötti az esély arra, hogy egyes ellátóhelyek működése nem lesz megfelelő. Egyébként pedig már most több ponton elégtelen az ellátás, egyelőre inkább ápolási problémák jelentkeznek.

A hozzátartozók és a betegek helyzetét az is nehezíti, hogy nem lehet látogatni. Mindenki telefonon érdeklődne, ez teljesen természetes, de a telefon felvételére a legritkább esetben van idő. Erre lényegében külön emberek kellenének, akik folyamatosan tájékoztatják a hozzátartozókat. (…) És mondjuk ki: sokan azt is csak késve tudják meg, hogy meghalt a szerettük

– közölte Lénárd Rita.

Kollégái jelezték már azt is, hogy néhány helyen beteltek a proszektúrák hűtőkamrái, gondot jelent az elhunytak elhelyezése, de ez részben amiatt is van, hogy a kórházi osztályok annyira leterheltek, hogy sokszor csak késve tudják elküldeni a halálesetek adminisztrációját.

Sajnos a kezelt betegeket sem mindig könnyű megtalálni, mert annyira telítettek a kórházak, hogy sokszor a mentő kórházról kórházra megy a beteggel, aztán ha valahol találnak üres helyet és átveszik, akkor a kórházon belül is „vándorolhatnak“ épületről épületre, kórteremről kórteremre

– jelezte.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor szerint 99,9 százalék, hogy a magyar egészségügy nem omlik össze, a MOK alelnöke úgy vélekedett:

L. R.: Ezt a becslést túl optimistának gondolom, sajnos, nem tudom osztani a miniszterelnök véleményét. Ennél sokkal rosszabb a helyzet.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik