Belföld koronavírus

A járvány miatt lazítana az érettségi feltételein Bencsik János

A független képviselő szerint a pandémia miatt az 50 órás kötelező közösségi szolgálat teljesítése szinte lehetetlen.

Bencsik János szerint a jelenlegi koronavírus-járvány idején a diákoknak nehéz, szinte lehetetlen teljesíteniük az 50 órás közösségi szolgálatot, ami viszont érettségijük feltétele. A jelenlegi szabályok szerint a vizsgát csak akkor kezdhetik meg, ha igazolták, legalább 50 óra olyan közösségi munkát végeztek ingyen, ami társadalmilag hasznos volt, valamely közösség javát szolgálta.

A független parlamenti képviselő határozati javaslata szerint ezt a szabályt ideiglenesen fel kell függeszteni, hogy igazolás nélkül is mindenki megkezdhesse majd tavasszal az érettségi vizsgákat.

Indoklása szerint békeidőben mindenképpen fontos, előremutató a közösségi szolgálat előírása az érettségi előtt álló diákoknak.

Ugyanakkor az is belátható, hogy a koronavírus-járvány dühöngése következtében egyre szűkül azon intézmények, területek és lehetőségek száma, ahol ez sikerrel teljesíthető.

A képviselő emlékeztetett rá, nagyobb mennyiségű vakcinára csak  tavasszal lehet számítani, így lényegében lehetetlen az érettségiző diákok többségének a közösségi szolgálat teljesítse. Az ideiglenes felfüggesztés lehetővé tenné, hogy a pandémia okozta rendkívüli helyzet miatt se kelljen senkinek lemondania az érettségiről és a felvételiről.

Kiemelt kép: Bencsik János / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik