Belföld koronavírus

A korábbi évekhez képest sokkal több 65 év feletti halt meg az elmúlt hetekben, és csak a töredékük koronavírusban

Összevetettük a KSH statisztikáit a bizonyítottan a koronavírus okozta halálozásokkal.

A követhetetlen tesztelési protokoll és a hiányzó kapacitás miatt kicsit sem lehetünk biztosak abban, hogy minden koronavírus-fertőzött bekerül a hivatalos statisztikába, de teljesen nyugodtak a halálozási adatokat illetően sem lehetünk – elég arra a 39 éves tanárra gondolni, akiről mi is megírtuk, hogy halála után napokkal sem szerepelt a statisztikában. Amely egyébként is egyedülálló a puritánságát tekintve: a kormányzati oldal vonatkozó menüjéből cikkünk írásakor mindössze annyit tudunk meg, hogy a 2700 elhunytból közel kétezer vidéki, ezen kívül a korukat, a nemüket és az alapbetegségeiket tüntetik fel. Megyei halálozási adatokat például nem publikálnak, noha nyilvánvalóan rendelkezésre állnak.

Így néz ki a megyék fertőzöttsége, Győr-Moson-Sopronban a legsúlyosabb a helyzet
Hivatalosan ugyan nem közölnek használható megyei adatokat, de megmutatjuk, amit lehet. A koronavírus miatt kórházba kerülők száma is gyorsabban nő, mint azt az operatív törzs közlése alapján gondolnánk.

A Központi Statisztikai Hivatal is vezet statisztikát a halálozásokról – igaz, pár hét csúszással, de heti bontásban közlik az adatokat. Cikkünk írásakor október 18-áig bezárólag láthatjuk a halálozási adatokat nemre és korcsoportra lebontva, és mivel a nagyobb rálátás érdekében az elmúlt tíz hetet vizsgáltuk az elmúlt hat évben, így statisztikáinkba jellemzően az augusztus közepe és október közepe közötti időszak esik bele 2015-től 2020-ig.

Idén augusztus 10. és október 18. között 537-en haltak meg itthon a koronavírus miatt, hetven százalékuk október 1-je után. A KSH adataiból viszont az látszik, hogy a 65 év felettiek esetében ezerrel több haláleset volt, mint az előző öt év átlaga. A koronavirus.gov.hu-n található adatok szerint a 605. és az 1142. sorszámú elhunytak közül 453 volt 65 éves vagy annál idősebb, ha őket levonjuk, marad ötszáz olyan nyugdíjas korú ember Magyarországon, aki úgy hunyt el az elmúlt tíz hétben, hogy – bár a 2020-as halálozási statisztikát az előző öt évhez hasonlítva jócskán megnövelik – a népegészségügyi központ szerint nem koronavírus okozta a halálukat.

A grafikonon a fent található nyilakkal lapozhat a diagramok között, így nemcsak az összesített, de a nemenkénti számokat is megnézheti.

Made with Flourish

A koronavírus második hulláma szeptemberben érte el Magyarországot: a napi átlagosan 40-50 új esetet hozó augusztushoz képest szeptember közepén már ott tartottunk, hogy naponta több száz, de olyan is akadt, hogy ezer embernél mutatták ki a Covid-19-et (azóta a napi 4-5 ezres fertőzésszámot is megtapasztaltuk). Szeptember elsejéig 616-an haltak meg hazánkban a járvány miatt, ez a hónap utolsó napjára 765-re nőtt, ami azt jelenti, hogy az első őszi hónap alatt hivatalosan 149 ember halálát okozta a koronavírus – az egyéb alapbetegségeik mellett.

A grafikonon jól látszik, hogy az előző évekhez képest a legnagyobb különbség a 65 és 69 éves korosztályban tapasztalható: míg az elmúlt öt évben átlagosan 2500-an haltak meg ebben a korosztályban, idén ez a szám 2900. A koronavirus.gov.hu adatai szerint az általunk vizsgált tíz hét 537 halottjából mindössze 73 tartozott ebbe az életkorcsoportba, ami azt jelenti, hogy bő háromszázzal több 65 és 69 év közötti ember halt meg az elmúlt tíz hétben az előző évekhez képest, ha nem számoljuk a hivatalosan a koronavírus miatt elhunytakat. A 70-74 évesek közül átlagosan 228-cal, az ennél idősebb, de 80 évnél fiatalabb közül pedig 248-cal többen haltak meg idén bő két hónap leforgása alatt, mint az előző öt év azonos időszakaiban. Az előbbi korcsoportból koronavírus miatt augusztus közepe és október közepe között a kormányzati oldal szerint 75-en, utóbbiból 102-en haltak meg. A 90 évesnél idősebbek körében ez a szám 104 és 36.

A KSH mellett a Belügyminisztérium is közöl statisztikát a halálesetekről. A legutóbbi adataik szeptemberre vonatkoznak, azt írják, az idén abban a hónapban 10 775-en haltak meg. Ugyanez a szám

  • tavaly 9 867,
  • 2018-ban 9 884,
  • 2017-ben 9 784,
  • 2016 10 601,
  • 2015-ben pedig 10 265 volt,

ami azt jelenti, hogy az idén szeptemberben közel ezerrel többen haltak meg, mint az idei évet megelőző három esztendőben.

Emlékeztetőül: a kormány adatai szerint az idén szeptemberben hivatalosan 149 ember halt meg a koronavírus miatt.

Ha az olló nyílik, az októberben (és főleg annak második felétől) lesz igazán látványos, ugyanis az év tizedik hónapjában már több mint ezren vesztették életüket itthon a koronavírus miatt a hivatalos statisztika szerint. És a tendencia szomorú: november 12-én már 2784 halálos áldozata van itthon a vírusnak, ami azt jelenti, hogy a hónap első felében annyian haltak meg, mint egész októberben. Az elmúlt egy hét hozta a három legfeketébb napot: november 7-én 107-tel, 10-én 103-mal, egy nappal később pedig 101-gyel nőtt a halottak száma.

Magyarországon a hivatalos statisztika szerint közel 127 ezren találkoztak a vírussal, 23 százalék már meggyógyult, 74,8 százalék (közel 95 ezer ember) jelenleg is beteg, 2,2 százalék (a fent említett közel 2800 fő) pedig belehalt a vírusba.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik