Belföld koronavírus

Müller Cecília: a covidos haldokló mellett is ott lehet a rokona

Az országos tiszti főorvos szerint a kórházak Covid-osztályain is lehetővé kell tenni, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen.

A látogatási tilalom ellenére biztosítani kell a kapcsolattartást, megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról. Erre hívta fel a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília körlevelében, amely a Telex birtokába került. A november 10-ei keltezésű levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott” a kórházakban.

A járványhelyzet miatt a kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, de az országos tiszti főorvos szerint néhány eset ez alól kivételt jelent, mert az alaptörvény kimondja a kapcsolattartás jogát a családdal, az egészségügyi törvény szerint pedig a beteg joga az emberi méltósághoz egészségügyi válság idején sem korlátozható.

Müller Cecília ezért körlevelében kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel.

A látogatás a következő esetekben engedélyezett:

  • A Covid-osztályon a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember.
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban.
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.

Egyéb esetben kockázatbecslés után, egyedi méltányosság alapján engedélyezhető a látogatás, ha indokolt, ha a beteg látogatása valóban nélkülözhetetlen.

Müller Cecília külön felhívta a figyelmet a haldokló, végstádiumú betegek helyzetére. A kórházaknak védőfelszerelést kell adniuk a hozzátartozóinak, akiknek lehetővé kell tenni, hogy a beteg mellett lehessenek, elbúcsúzhassanak tőle.

A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik

– írta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília utasította a kórházakat, hogy az adatvédelmi szabályok betartása mellett adjanak a családtagoknak rokonuk állapotáról megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást, aminek a részleteiről, a tájékoztatás módjáról értesítsék a lakosságot a „megfelelő kommunikációs eszközökön keresztül”.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik